Lupání v třísle

Dobrý den, zhruba od puberty (dnes mi je 26) jsem si všímal, že mi při zvedání nohou v leže nebo ve visu lupe v třísle. To stejné ve stoje pokud nohu zvedám nahoru a vytáčím ji smeřem od těla. Zjednodušeně při většině pohybů, kdy levou končetinu zvedám a aktivují se flexory kyčle. První "přeskočení" je v momentu, kdy se stehno dostane do cca 90° k tělu. Toto nění nijak bolestivé, ale pokud přiložím ruku na tříslo, cítím to. Druhé přeskočení (když vracím nohu zpět) je už cítít více a přináší lehký diskomfort. Při pomalém pohybu zpět (a když méně pracují flexory) je přeskočení jakoby dvojité a nebolestivé. Naopak při rychlejším pohybu, kdy je kyčel ve flexi (např. zvedání nohou v leže) je toto přeskočení velmi nekomfortní a je slyšet již lupnutí. Pokud kyčel/tříslo takto hodně zatěžuji začne to být bolestivé a přeskakování už není pouze nekomfortní. Pokud nohu zvedám při vytočení dovnitř, problém se téměř nevyskytuje. Od mala jsem poměrně dost sportoval, v mladším věku až do cca 20 let hrál florbal. Také rekreačně jezdím na kole. Tento problém mi nikdy moc nevadil, protože při většině aktivit se noha nedostávala do pozice více než 90° k tělu. Takže jsem si problému byl vědom jen při cvičení sedů-lehů, sklapovaček a podobných, jak dnes již vím, naprosto nevhodných cviků na břicho a nejčastěji také při lehání do postele, zvedání se atd. ovšem u běžných pohybů se nejednalo o bolestivou záležitost. Neřekl bych že se stav nějak výrazně zhoršil, ale rozhodl jsem se dát si tělo do pořádku. Jedná se o levou končetinu (jsem pravák, více zatěžovaná je při sportu pravá noha). Pravá končetina trpí podobným problémem, ale v opravdu malém měřítku a téměř nepostřehnutelném. Myslím si, že se jedná o zkrácený iliopsoas vzhledem ke způsobu života (nárazově sport, jinak hodně sedavé aktivity, nevhodné cviky na břicho) a obecně asi hodně podceňovaný strečink. Přestože jde o někdy slyšitelné lupnutí, nemyslím si že jde z kyčle, ale z přední strany třísla, jakoby šlacha m. iliopsoas přeskočila tam a při návratu zase zpět. Nyní mám v plánu začít s konzervativní domácí léčbou pravidelným a častým protahováním iliopsoas. Jaký je váš názor? Je postup správný? Samozřejmě vím, že nejlepší bude navštívit odborníka, ale i tak bych nejprve udělal maximum co můžu a pak uvidím.

Odpověď odborníka:

Potíž popisujete zevrubně. Většinou se jedná o potíže, které nejsou závažné, ale pacienta obtežují. Vrozeně se někdy mohou objevit změny ve smyslu diskomfortu při pohybu svalu nebo šlachy přes kostní výstupek, častější je stav při velkém chocholíku nad kýčelním kloubem. Jen tam, kde stav přiliš vadí je možno stav operativně řešit, ale tento postup je krajně vyjímečný. Nicméně vám doporučuiji navšítívit ortopeda, ten provede zhodnocení stavu končetiny a velkých kloubů, posoudí stav hybnosti kýčle i stav v oblasti stydké spony a třísla..Vyšetření diagnostickým ultrazvukem zhodnotí stav měkkých tkání, svaly a šlachy. Poté vhodné vyšetření a léčba na rehabilitaci Pohybová a fyzikální léčba může stav zlepšt. Jinak dle nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: