Lupus?

Dobry den, prosim vas,velmi sa obavam o svojho 8,5 rocneho syna. Zistili mu vzacnu koznu chorobu anetodermiu, ktora sa moze spajat s lupusom.Ziadne z priznakov lupusu nema, krvny obraz ok, okrem zvysenych eozinofilov 7 %. teraz cakame na vysledky špecilanych protilatok v krvi. Zda sa mi, za za tie 2 tyzdne sa dostanem na psychiatriu...Je mozne , ze ked mu vyjdu tie protilatky pozitivne,tak ten lupus bude mat aj bez nejakych inych priznakov?Alebo protilatky sami o sebe este nemusia nic znamenat, som z toho zmaten a neviem co robit.Ďakujem za radu.Jana

Odpověď odborníka:

Anetodermie sama o sobě svého nositele nijak zvláště neobtěžuje, kromě kosmetického hlediska. Spojení s lupus erytematodes je vzácně možné. Pro diagnosu lupusu nestačí pouze pozitivita protilátek. Existuje 11 příznaků ( 10 klinických a 1 laboratorní - právě pozitivita antinukleárních protilátek). Musí být pozitivní 4 z těchto 11 příznaků, aby byla diagnosa lupusu potvrzena. I pokud by u vás vyšly pozitivní protilátky, chybí vám ještě ta 3 další klinická kritéria.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: