Lupus-těhotenství-cyklosporin

Dobrý den, potřuju poradit. Mám systemovy lupus erythematodes už 12 let(v červnu mi bude 30), nyní jsem již asi 3 roky v remisi, beru jen udržovací dávku medrolu - 4mg + cyklosporin (Equaral-200mg denně). Můj lékař v revmaťáku mi sdělil, že v případě plánovaného těhotenství musim cyklosporin vysadit 3 měsíce předem. Moje otázka zní: Co kdybych náhodou otěhotněla před vysazením léků, je to veliké riziko? Můsela bych těhotenství přerušit? Antikoncepci neberu. Děkuji za odpověd. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cyklosporin nemá prokazatelně poškozující vliv na plod, a léčba cyklosporinem není tedy indikací k ukončení těhotenství. Samozřejmě ale respektujte doporučení vašeho lékaře.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x