Lussopres

Dobrý den, užíval jsem Lussopres 1/0/0 a na noc Neurol 0,25 0/0/1. Je možné, že po dvou letech k večeru mi začínají ES? Může za to lussopres nebo neurol? Můžu brát půl lusopresu a půl egiloku 25?

Odpověď odborníka:

Po Lusopressu se uvádí možnost bušení srdce, takže se do nedá vyloučit. Otázka je, proč by se to mělo objevit až po dvou letech. U Neurolu se žádné srdeční příznaky nepopisují. Existuje však paradoxní reakce na lék - vzrušení a neklid. Extrasystoly jsou podporovány přítomností adrenalinu a tak tento účinek nelze vyloučit. Nemusí však asi jít jen o paradoxní reakci - Neurol si berete na spaní a celkem pravděpodobně jste si již vypěstoval návyk. Je tedy možné, že je organizmus neklidný předtím, než před spaním dostane svoji obvyklou dávku. Egilok by měl mít na extrasystoly příznivý vliv (blokuje adrenalin). Dává se i na hypertenzi a lze ho kombinovat s Lusopressem. Váš návrh na změnu dávkování je tedy celkem smysluplný. Uvádí se však možnost nadměrného snížení tlaku v kombinaci, tak bych u Egiloku začal s dávkou 12,5 mg. Jinak ale uvažte, že si chystáte přidat lék kvůli obtížím, které Vám asi způsobil jiný lék a že by bylo možná ideální místo tří léků brát jen jeden. Jako zastánce pohybu upozorňuju na význam pohybové aktivity. Organizmus je celkově ve větším klidu - mohlo by to odstranit ty extrasystoly, taky byste možná nepotřeboval prášek na spaní. U hypertenze pohyb snižuje systolický tlak o 5-10 mmHg. Pokud byste hubnul, tak 5 kg na váze představuje asi 4 mmHg systolického tlaku dolů. Jinak betablokátory (Egilok) nemám rád - snižují kondici a domnívám se, že lidi pohyb pak méně baví (kvůli srovnání s okolím). I když Vaše dávka by nebyla moc velká. Co se týče množství pohybu tak není úplně malé - minimum 3x týdně 30 minut aktivity, která zrychluje tep nebo kdy se zapotíte (chůze, běh, kolo, plavání,...) a nejlépe po většinu dní v týdnu. Je to ale zdravotní doporučení, které se vztahuje úplně na každého. Přeju hezký den V.v.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x