Lymeská borrelióza

Dobrý den, prosím o radu ohledně boreliózy. V lednu mi byla sérologickým vyšetřením zjištěna prodělaná borelióza - přítomnost protilátek. Konkrétně mám pozitivní pouze hodnotu Bor.afzelii IgG :1,209 poz. a laboratoří byl doporučen Western Blot jako doplňující vyš. Paní doktorka mi sdělila, že není třeba si dělat starosti a nic neřešila, ačkoli jsem si stěžovala na bolest ramene, kyčle a potom i kolene, zad a třísel. Při druhé návštěvě mi přeci jen předepsala doxybene 200mg 1/2tablety po12h na 20dnů, ale víceméně aby mě zřejmě uklidnila. Předtím mi vysvětlovala, že boreli. už moje tělo jaksi zvládlo a není třeba ji přeléčovat v tomto odeznělém stádiu. Prosím o radu, zda tedy má ještě nyní nějaký význam brát ATB? Já sama si nejsem jistá, že bolest různých částí těla souvisí přímo s touto nemocí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, souhlasila bych s paní doktorkou. Měla jste pozitiviní protilátky ve třídě IgG, což jsou paměťové protilátky a nesvědčí pro akutní infekci , ale stav po prodělané infekci. Takže doplňovat westwern blot oparvdu není nutné. Pokud jste máte klinické příznaky /bolesti kloubů/ a ostatní příčiny byly vyloučeny, tak bych léčbu antibiotiky nasadila. Vždy se léčí pacient a ne laboratorní nález.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: