Lymfatické uzliny

Dobry den, rad by som sa spytal ohladom zvysenych leukocytov v krvnom obraze a zdurenych uzlin pod klucnou kostou, pod pazuchami a na krku. Predbezny zaver z vysetrenia je lahka leokocytoza s neutrofiliou a stredne tazkou eozinofiliou(sek pri dermorespiracnom syndrome). Od detstva mam atopicky ekzem s astmou. Ekzem sa v poslednej dobe rapidne zhorsuje, astma ustupila a priznaky su minimalne. Bol som vysetrovany aj na kostnu dren a nic zavazne sa nenaslo. Planovana je histologia uzlin. na sone sa nasly rozne velkosti od 1.6x0.6 do 4,3x1.5 cm. Nikdy som ich velmi nesledoval a preto ma prekvapilo ze sa nasla taka velka uzlina. Rad by som sa spytal na mozne priciny zdurenia uzlin a pripadne ci je mozne vyskusat niektore sposoby na zlepsenie prudenia lymfy(lymfodrenazna masaz, cviky zamerane na lymfaticky system, wobenzym). Vdaka za venovany cas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Ivane! Na Váš dotaz je bohužel trochu obtížné odpovědět, protože příčin zvětšení uzlin i uvedeného laboratorního nálezu může být opravdu celá spousta a bez detailního rozboru Vaší anamnézy těžko soudit. Nicméně z Vašeho dotazu vyplývá, že jste již byl nějak podrobněji vyšetřen a tudíž by měly být základní např. infekční a hematologické nemoci, které ke zvětšení uzlin vedou, vyloučeny... Uvádíte, že máte hodně zhoršen ekzém - podle polohy ložisek ekzému by bylo možné, že uzliny jsou zvětšeny i jen kvůli tomu. Co se týká velikosti uzlin na sonu - i 4,3x1,5 je velikost, které byste si nemusel všimnout - jde o umístění uzliny. Naopak, v některých místech lze považovat hmatné uzliny za normální (např. pod klíční kostí ale ne...). Takže trvá-li problém dlouho a diagnóza je nejasná, je provedení biopsie uzliny dobrý nápad - mikroskopické vyšetření přinese mnoho užitečných informací a věřím, že i rozptýlí Vaše případné obavy z vážnější choroby. Jinak nemyslím si, že by bylo nutné se obracet k lymfodrenáži apod. - nelze předpokládat, že by ve Vašem případě bylo zvetšení uzlin dáno špatným "tokem" lymfy - zvětšení je dáno zmnožením tkáně přímo v uzlinách. Taktéž wobenzym - odůvodněnost jeho použití (může napomoci v léčbě některých zánětlivých stavů) nutno posoudit až poté, co bude příčina věci jasnější. Držím palce! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: