Lymfatický systém ii

Děkuji za rychlou odpověď. Otec se na LDN léčí z proleženin vzniklých při zápalu plic v nemocnici. Pan primář říká, že vše se prý zdárně hojí, prý nemám pravdu, když říkám, že je taťka oteklý. Prý jen přibral díky vhodné stravě. Jenže já viděla postupný vznik těchto otoků uzlin. Chodím do nemocnice každý den. Posílám foto třísel.

Odpověď odborníka:

Stav na snímku nevypadá jako zvětšení uzlin. Jsou patrné známky svalové atrofie (oslabení svalů - nejpravděpodobněji z jejich nečinnosti + možný podíl neuropatie - postižení nervů např. po prodělaném těžkém zánětu + dekubity - tzv. polyneuropatie kriticky nemocných), zvětšení objemu v horní třetině stehen může být polohové + ev. i akumulace tuku. Nutné je polohování, péče o kvalitní výživu (doporučuji výživné roztoky - např. Nutridrink, Fresubin, dostatek bílkovin) a hlavně procvičování svalových skupin -aktivní rehabilitace, stretching, stimulace nervů. Zajímejte se o průběh a intenzitu rehabilitace v LDN a o výživu, kolik Váš tatínek sní, jak jsou pacienti krmeni, jsou-li do jídla nuceni, je-li přijaté množství potravy dokumentováno, je-li snaha o vertikalizaci (posazování, postavování). Vhodné je neurologické vyšetření. Žádné specifické léky nejsou, potvrdí-li neurolog polyneuropatii, možné podávat vitamíny B ideálně injekčně (Milgamma - ale je to drahé), nebo aspoň tablety. Kvalitní výživu a rehabilitaci to ale nenahradí. Přesněji by šlo ověřit původ zvětšení objemu horní třetiny stehen např. ultrazvukem, ale jednak to není nutné -postačí klinické vyšetření, spíše jen při nejasnostech, dále v LDN je těžko realizovatelné zobrazovací vyšetření provádět (hlavně ekonomické důvody).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: