Lymfodrenáž při crohnově chorobě

Je mi 22 let a už 7 let mam Crohnovu nemoc. Již jsem prodělala 3 kortikoterapie. Momentalně je crohn v klidové fázi užívám Imuran a Pentasu. Pokortikoidech mám ale stále docela zavodněné břicho a stehna. Ráda bych se zeptala zda mohu podstoupit přístrojovou lymfomasáž. Diky Katka D.

Odpověď odborníka:

Tvorba otoků po kortikoterapii není pravděpodobně důsledkem poruchy funkce lymfatického systému, lymfodrenáž tedy není tím, co by problém nějak cíleně řešilo, každopádně si jejím podstoupením ale neublížíte. Bližší informaci Vám ale musí podat Váš ošetřující lékař, který zná Váš zdravotní stav celkově a při vyšetření posoudí typ otoku, zda se na problému podílí i změna rozložení tělesného tuku (po kortikoidech) - což už by k lymfatické dysfunkci vést mohlo, atd... Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x