Lymfom?

Dobrý den, jsem studentka a je mi 27 let. Ve svých 19 letech jsem z donucení své matky navštívila praktického lékaře z důvodu, že jsem dost hubená (do 50kg při 164cm). Divné bylo, že jsem se na tu váhu dostala prakticky během půl roku z nějakých 64kg. Lékař udělal krevní testy- negativní a tím vše skončilo. Postupem času jsem ale vypozorovala, že trpím průjmy, které nemají spojitost s druhem jídla ani se stresem. Hubená jsem pořád a přijdu si čím dál slabší. Po 8 letech jsem se praktickému lékaři zmínila o průjmech, odeslal mě na gastroenterologii. Tam provedli testy na potravinové alergie- negativní, sono břicha- bez nálezu a vyšetření stolice- mírně zvýšené zánětlivé složky. Za 3 měsíce mám opět přinést stolici a udělali by mi koloskopii, ale pan doktor už teď řekl, že si myslí, že tam nic nebude. Poslední dobou jsem se začala zajímat o to co mi asi tedy je. Napsala jsem si vše co na sobě pozoruju a nepovažuju za uplně normální ale zároveň ani za nic hodného návštěvy lékaře. Bylo to: Celková únava, slabost, nespavost, chronické čepy v pravé mandli, občas lechtání vevnitř v pravém uchu, občas bolesti v krku, zvětšené krční uzliny (cca 20mm) bez jasného okraje, mírně zvětšená uzlina v pravém třísle (cca17mm), na zadní straně krku malá tvrdá boulička (5mm), při zvýšení hlasu škrábání v krku, že musim přestat mluvit (jako když se něco svírá tam), návaly horka hlavně před usnutím, hodně se potím hlavně ve stresu, točení hlavy a černo před očima při rychlém pohybu, bolesti zad hlavně ráno, stěhovavé bolesti v kostech hlavně na nohou ale nic hrozného. No a došla jsem k podezření na lymfom a od té doby nemyslím na nic jiného a asi jsem to neměla vůbec řešit, akorát jsem se vystresovala. Nebo ne? Poraďte mi prosím, jestli jsou moje obavy na místě a jestli mám s tímto naštívit lékaře. Nebo se jen "moc zkoumám". Děkuji za pochopení a za Váš čas Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše potíže jsou poměrně dost mnohočetné. Zkusím to vzít popořádku - průjmy mohou být i funkční, to znamená, že lékař nemůže najít žádnou organickou poruchu, často souvisí s tzv. dráždivým tračníkem, což je zkráceně řečeno průjem při stresu. Možná bych ještě nechala zkontrolovat štítnou žlázu - její vyšší funkce se projevuje, průjmem, hubnutím, únavou, tlakem v krku, pocením. Uzliny do 2 cm mají naprosto normální velikost a jasný okraj nenahmatáte, důležité je, jestli jsou měkké a volně pohyblivé oproti svému okolí. Tvrdá boulička na krku - bolí?nebolí? nejčastěji se jedná o lipomy. Pokud máte strach z maligního onemocnění, tak na nic nečekejte a vyražte k lékaři. Jednak se musí takovéto onemocnění léčit co nejdřív a nebo se uklidníte, pokud nic takového nenajde. S pozdravem dr. Míchalová

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x