Lymfom štítné žlázy + píštěl

Dobrý den pane doktore, mamka (64) je operaci štítné žlázy, při které byl zjištěn NH lymfom - difusní velkobuněčný. V současné době je po první dávce chemoterapie, kterou zvládla bez větších potíží. Problém je v tom, že v řezu se objevil píštěl, který pravděpodobně spojil jícen s průdušnicí (nemůže přijímat potravu ani pít). V případě polknutí malého množství potravy nebo tekutiny jí to kašlem vytéká píštělem. Má potíže s mluvením. Byla operována 5.1.09. Chci se zeptat jak dlouho může trvat léčba píštěle a jak probíhá. A zda se tím nemůže zhoršit léčba lymfomu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tuto velmi specifickou otázku je nutné konzultovat s lékaři na oddělení, kde se maminka léčí - onkologii, hematologii? Tam nejlépe zvládají léčbu event.komplikací. Jiné upřesnující informace (ohledně délky léčby a podobně) vám předem nikdo neřekne, nikdo tohle neumí říci. Pokud maminka má potíže s příjmem potravy, zeptejte se cíleně na jiný druh přijímání potravy, protože to je velmi důležité pro léčení - jídlo zajištuje dobrý stav organismu a mimo jiné i imunitního systému, který může potom aktivně pomáhat v boji s onemocněním. Existuje i přechodné operační řešení - ale netroufám si říci, zda je pro maminku vhodné, neznám její zdravotní stav a podrobnosti jejího léčení. Diskutujte aktivně s lékaři na oddělení, kde se maminka léčí, je to jistě i v jejím zájmu, projevujete tím aktivní i zájem o její osobu a usnadňujete tak její boj s nemocí.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: