Lymská borelioza

Dobrý den, před týdnem se na mě přisálo klíště (na varlata)- myslím že jsem ho vytáhnul asi 10 hodin po přísátí (měl jsem podezření už večer, ale pak jsem na to nějak zapomněl). Vytáhnul jsem ho celé ale bez použití dezinfekce- neměl jsem ji při ruce. Vydezinfikoval jsem to až takových 5 hodin po vytažení. Dodnes tam mám malý, ani ne centimetrový rudý výstupek. Dneska mě začaly trochu bolet lýtka, hlava a lehce i kolena. teplotu podle teploměru nemám. Můžou toto být příznaky boreliozy ? Vážně o tom skoro nic nevím. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ondro. Drobná kožní reakce po poštípání klíštětem je normální, když Vás štípne komár, taky tam máte reakci a nezaobíráte se tím, zda nemáte náhodou boreliózu. Zarudnutí po infikovaném klíštěti je velké asi jako Vaše dlaň, to byste si nespletl. Pokud budou potíže trvat i následující týden a zarudnutí se zvětší, pak jděte k lékaři. V opačném případě se nic neděje. A myslete také na to, že bolest hlavy a svalů může být způsobena řadou jiných příčin, jako je třeba obyčejná viroza, nebo fyzická zátěž. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x