Lyžování po dokončené mírné mononukleoze?

Dobrý den, mám dotaz. Do února mám dietu a omezenou fyzickou námahu. Prosím vás, měla jsem mononukleozu.. ale prý pouze mírnou. Žádnou teplotu jsem neměla a únava po 2 týdnech přestala a cítila jsem se fit. Moje doktorka si myslí, že jsem slabá a že bych se na lyžích ani na bruslích neudržela. Já vím, že moje tělo v žádném případě slabé není....vůbec se tak necítím. Když vím, že jsem mono neměla tak závažný ...a vůbec se necítím slabá..mohla bych jít pomalu bruslit...nebo pomalu lyžovat? Dietu jsem teď o svátcích moc nedodržovala...snad to nevadí? Já prostě nechápu, proč musím dodržovat dietu další 3 měsíce, když mi doktorka řekla, že už jaterní testy jsou v pořádku? Chtěla bych alespoň lyžovat....Děkuji za odpovědi!!! :))

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Magdo, infekční mononukleózu způsobují viry, které mohou poškodit játra. Podle pocitu síly nebo slabosti nelze posoudit, zda jsou jaterní buňky poškozené, vyčerpané, či bez postižení. Z dietních omezení je nejdůležitější absolutní abstinence od alkoholu; přiměřená fyzická zátěž v případě normálních výsledků tzv. jaterních testů by neměla uškodit. Doporučuji Vám nepřepínat své síly při sportování, a pokud se objeví zdravotní obtíže po lyžování či bruslení, nechte si zkontrolovat biochemickým vyšetřením krve funkce jater. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: