Lze diagnostikovat chlamydie těsně po atb léčbě?

Dobrý den. Partner měl nedávno problém s varletem, vše se vyřešilo na urologii. Přetrvalo mu pobolívání, které přešlo v bolení a přidal se k tomu problém s řezáním při ejakulaci, tak šel k OL a má prý zánět prostaty. Dostal na to Nolicin na 7 dní, a ihned po léčbě má jít na testy, o jakou bakterii se jednalo a jaká je její citlivost na ATB. Současně mu má být proveden test na chlamydie, které prý podle dalších příznaků mohou mít zánět na svědomí. Chci se zeptat, jestli uvedené (serologické) testy na chlamydie ihned po ATB léčbě budou průkazné a pokud ne, tak za jak dlouho by se měly zopakovat? Také začínám trochu podezírat tohoto mého jediného partnera v životě z nevěry a zajímalo by mě i to, zda by se při těch testech (jaká bakterie to byla a jak je citlivá na ATB) zjistily i pohlavně přenosné bakterie jako kapavka, syfilis, atp? (samozřejmě za předpokladu, že již uplynula inkubační doba) Pokud ne, za jak dlouho po ATB léčbě by partner musel jít na testy? (Do té doby, než bude mít všechny testy průkazně negativní se hodlám raději důsledně vyhýbat všemu, co sahá za polibek na tvář.) Děkuji Vám za odpověď, Irena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ireno. K první části Vašeho dotazu- antibiotická léčby by výsledky serologických testů neměla ovlivnit, při serologii se totiž vyšetřuje přítomnos a hladina protilátek, kterých tvorbu daná bakterie vyvolá svou přítomností v lidském těle. Co se týče chlamýdiové infekce- váš přítel se jí mohl nakazit kdykoliv předtím, než Vás potkal a nyní se nemoc mohla v důsledku oslabení organizmu " probudit", proto bych s nařčením z nevěry byla opatrná. V případě, že budou serologické testy nyní negativní, je vhodné je z odstupem času zopakovat. Co se týče druhé poloviny dotazu: další sexuální nemoci lze zjistit, ale testy na ně jsou různé- u ureaplazmat se provádějí stěry, u syfilisu tzv BWR vyš, u kapavky stěry- nelze všechny nemoci zjistit jenom pouze jedním krevním testem.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: