M. dequervain

Dobrý den asi před 2 měsíci jsem prodělala úraz (distenzi předloktí ) po pádu, asi týden po uraze jsem byla ošetřena na chirurgické ambulanci kde mi sdělila pi. doktorka tuto diagnózu a poslala me na oddělení rehabilitace. Tam me vysetril fyzioterapeut a napsal mi elektrolecbu. Po vybrání elektro jsem po další kontrole byla poslana na rtg pro bolestivost. Rtg bylo negativní a znovu mi byl na rhb predepsan magnet a ltv. Asi po polovině magnetoterapie mi byla léčba zrušena pro nesnesitelnou bolest ( nemohla jsem v noci spát kvůli bolesti.) Při ltv i druhá fyzioterapeutka nechtěla provádět cvičení přes bolest. Následně jsem byla poslana na ortopedii, kde mi byl převeden znovu rtg zápěstí (os scaphoideum) a byl znovu negativní. Pan doktor napsal distorze zápěstí, uponove bolesti na vnitřní straně lokte si nikdo nevšímal. Ale loket uz me bolí jen občas při úplném natažení. Pan ortoped mi tedy na distorzi zápěstí napsal pouze krátkou palcovou ortezu, kterou jsem mela nosit tři týdny. Bohužel už po 14 dnech se mi orteza dost rozparala, tak jsem šla za panem doktorem s prosbou jestli mi napíše novou (samozřejmě bych ji uhradila) pan doktor řekl ze uz to nema cenu a ruku mi ani nevysetril, když jsem mu řekla ze me zápěstí stále bolí při pohybu (radikální dukce a volarni flexe)řekl ze to je jen z duvodu fixace a ze mám ruku pozvolna rozcvicit. Kontrolu mi napsal až za 6 týdnu. Zkusila jsem tedy jiného ortopeda a ten se mi na zápěstí podíval a diagnostikoval mi m.DeQuervain. Do zápěstí mi pichl kortikoidy (diprophos a mesokain) s tím ze mám za tři týdny přijít na kontrolu. Chtěla bych se zeptat na pokračování léčby jestli mi doktor bude dávat kortikoidy znovu nebo by měly zabrat po třech týdnech. Po injekci se mi odpoledne dost motala hlava. A mohl by vubec po uraze vzniknout DeQuervain , když to vzniká dlouhodobým jednostranným pretezovanim palce a zápěstí ? Děkuji za odpověď a hezky den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Od konce , obstřik se opakuje v případě že má nějaký efekt , pokud máte M. de Quervaine, měla by Vám pomoci právě palcová ortéza. Jedná se o zánět šlachy extensoru, který může výjimečně vzniknout i jednorázovým traumatem. V krajním případě se řeší i operací ale diagnosa musí být jistá Ve vašem případě se může jednat i poranění vazů v zápěstí či chrupavky v této oblasti - pak je léčba především rehabilitační. Pokud tedy obstřik nezabere a klinický nález nebude jasný , je třeba pátrat dál a doplnit další vyšetření například scintigrafii skeletu .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: