Má dlouhodobé užívání antikoncepce vliv na snížení libida?

Dobré odpoledne, poslední dobou se ze všech stran dočítám o negativním působení dlouhodobého užívání antikoncepce. Již pátým rokem téměř brz přestávky užívám antikoncepci Logest a ráda bych se zeptala, jestli může být antikoncepce příčinou u mě již déle přetrvávajících potíží- snížená chuť na sex, bolesti při pohlavním styku (nejsou veliké, ale dříve jsem jimi netrpěla). Problémy se objevily asi před třemi lety. Nechuť k sexu tráí mě a samozřejmě mého partnera a k mému nízkému věku (21 let) začínám mít obavy. Samozřejmě to nemusí být způsobeno antikoncepcí. Žádám Vás tímto o radu případně o tip, s kým se poradit. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro! Snížená chuť na sex skutečně může být nežádoucím účinkem HAK. Na místě je zkusit preparát vysadit a v případě zlepšení obtíží zkusit nasadit jiný. Vzhledem k tomu, že každá změna hormonů (vysazení/nasazení/změna) žádá několik měsíců, aby se "usadila", je to běh na dlouhou trať. Pokud nebude mít vysazení žádoucí účinek. lze hledat jinde, HAK se ale přímo nabízí.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: