Magnetická rezonance

Dobrý den. Je mi 32 let, jsem 10 měsíců po porodu prvního dítěte. před cca 3 týdny se u mě začaly projevovat zvláštní příznaky, že mi padají občas věci z rukou, motání hlavy, přeříkávání se. Dle mého názoru /ale jsem samozřejmě laik/ jsem nyní více unavěnější z péče o miminko, které vyžaduje mou celodenní péči, mám unavené ruce z nošení miminka (8 kg) a také mám občas bolesti krční páteře (před 1/2 rokem jsem jí měla zablokovanou jak jsem se skláněla a zvedala dcerkou a stále cítím, že nemohu hnout krkem v plném rozsahu doprava a doleva ) . Nyní se cítím celkem dobře, občas mám unavené ruce a občas se mi motá hlava. Poruchy zraku, sluchu atp. nemám. Nicméně jsem se vydala k lékaři. Praktická lékařka mě poslala k neurologovi, aby udělal vyšetření zvláště k posouzení RS. Byla mi odebrána krev, moč, výsledky zcela v pořádku, borelioza negativní. Neurolog mě poslal na CT, to bylo také v pořádku, také jsem byla na magnetické rezonanci. Její výsledky, popis je tento: několik ložišek v bílé hmotě F vpravo, vel. 3 mm, TP vlevo vel. 4 mm, několik drobných ložisek do 3 mm P bilat. více vlevo, uložení subkortikálně. Jinak mozkové struktury mají přiměřenou intenzitu signálu bílé i šedé hmoty, jsou bez strukturálních změn, bazální ganglie mají přiměřený tvar i intenzitu sibnálu, stejně jako oba thalamy a mezencephalon. Kalozní těleso bez ložiskových změn. Infratentoriální struktury mají přiměřený tvar, uložení i intenzitu signálu. Komorový systém je bez dislokace či dilatace. Arachnoidální prostory mají přiměřenou šíři. Hypofýza je nezvětšená. Závěr - několik menších gliových ložišek v bílé hmotě F vpravo a TP vlevo a P bilat., vel. do 3-4 mm, nález je nespecifický, nemá charakter demyelinizačního postižení. Dle neurologa takovýto nález není nijak patologický a má jej běžně hodně lidí a nic nezmamená. Nicméně prý vzhledem k dalším příznakům které jsem měla mi doporučil udělat za 1-2 měsíce magnetickou rezonanci znovu, do té doby nic, mám k němu přijít až za měsíc na kontrolu. Má otázka je - co znamená popis té MR - co znamenají ta ložiska a jak mohla vzniknout? Mohou značit počátek RS, nebo je to normální nález, jak říká lékař? Přijde mi, že kontrolní MR za 2 měsice je dlouhá doba. Nikdy jsem neměla žádné neurologické, psychiatrické či jiné onemocnění, léčila jsem se jen v teenergerském věku se štítnou žlázou, ale nyní jsem již asi 10 let bez léků, jsem sledována endokrinoložkou. S ničím se neléčím, v rodině žádné neurologické onemocnění není. Děkuji moc za odpověď! Katka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Katko, souhlasím s postupem Vašeho neurologa. Jeho postup byl určitě správný. Jste dostatečně vyšetření. Klinické potíže jsou nespecifické, jste matka pečující o malé dítě, nárok na únavu máte. Gliová ložiska znamenají malé jizvičky , známky drobného poškození, etiologicky nelze jednoznačně určit. Plánované kontrolní vyšetření je přiměřené , dříve by se muselo provést pouze pokud by došlo k výraznějšímu zhoršení zdravotního stavu. Neobávejte se, jste dobře sledovaná a vyšetřování

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: