Malá děloha, otěhotnění a donošení dítěte

Pane doktore, mám 1 zdravého chlapečka (narozen ve 36.týdnu) a poté 3 zamlklé těhotenství. Byla jsem proto na hysteroskopii, kde zjistili, že mám děložní hrdlo délky 5 cm a dutinu děložní pouze 2,5 cm, jinak vše normálně konfigurované. 1 lékaž tvrdí, že se s tím nic nedělá, druhý, že je nutná hormonální léčba. Jaký je Váš názor? Případně jiná léčba. A jak je to s donošením dítěte? Jinak mám mutaci genu MTHFR a PAI-1, proto třeba nechce lékař nasadit hormonální léčbu? Děkuji Vám velmi za odpověď a pomoc.

Odpověď odborníka:

Zmlklá těhotenství bych dával spíše do vztahu s mutacemi v genech MTHFR a PAI-1. Váš ošetřující gynekolog nebo přímo lékař z centra asistované reprodukce by Vám mohl poradit, jak rizika dalšího samovolného potratu snížit. Ohledně malé dělohy ( tzv. hypoplazie dělohy), pokud se má léčit, pak je skutečně léčba pouze hormonální. Což ale samozřejmě ve Vašem případě s sebou nese určitá rizika žilní trombózy. Pokud jste již jedno zdravé dítě donosila, je velká šance, že to Vaše děloha zvládne znovu. Jak již jsem uvedl, spíše bych se nyní soustředil na naplánování další koncepce (početí) spolu s opatřeními, která rizika dalšího zmlklého těhotenství omezí.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x