Malá varlata - funkční?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych moc Vás poprosit o pomoc, objasnění. Můj přítel (39, já 30) má (v normálně narostlém šourku) velmi malá varlata, asi velikosti olivy. Je možné, že i přesto mohou fungovat zcela normálně? Produkce testosteronu je snad normální – přítel je sice relativně menší postavy a ne nijak mohutné, ale má dostatečné pubické ochlupení, i v podpaží, na nohou i tvářích, mužské rozložení tuků, penis normální velikosti, ejakulaci snad dostatečnou (i když, vím, ejakulát tvoří hlavně jiné složky než spermie), sexuální apetit i vzrušivost poměrně velké, chování běžné mužské, mužský hlas. Proto bych předpokládala i správnou produkci spermií.. Ale uvědomuji si, že problémy mohou být různorodé a složité.. Vím, že i kvalitu spermatu (množství a kvalitu spermií) může zhoršovat celá řada faktorů. Ale, prosím Vás, pokud to lze alespoň přibližně říci, jaká je pravděpodobnost správné funkce takto malých varlat mého přítele? Znamená tato velikost vždy, že jsou nevyvinutá? A dají se to v tomto věku případně léčit a „dovyvinout“?.. Bojím se, abychom spolu mohli mít děti..samozřejmě nejlépe přirozenou cestou. A nemohu být taková varlata i signálem jiné choroby? Děkuji Vám mnohokrát za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by byla Vámi popisovaná velikost varlat opravdu reálná, mohlo by se jednat o genetickou poruchu, kterou by bylo dobré dovyšetřit (i s ohledem na potomky). Doporučovala bych asi nejprve vyhledat urologa, který by posoudil vzhled varlat, může udělat ultrazvuk. Pokud by je on shledal jako abnormální, o hormonální část a pravděpodobně i genetiku by se postaral endokrinolog (nevím, jaké jsou ve Vašem regionu zvyklosti). Byť při vyjmenování všeho ostatního, jak Váš partner funguje, mi to přijde málo pravděpodobné. Pokud by byl s varlaty nějaký reálný problém, obávám se, že v tomto věku se již stav léčit nedá. Nicméně, asistovaná reprodukce dnes již dokáže dělat zázraky. Držím palce

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: