Maltofer bez vyšetření krve

Dobrý den, mám takový dotaz, moje dcerka 18 měsíců, 80cm, 10 kg, je veliký nejedlík a to už od malička, stále ji ještě kojím, i když už jen ráno a před spaním, ale nic jiného než prso nechtěla až do ukončeného 9. měsíce a i tak nemá o jídlo stále žádný velký zájem. Nicméně má ráda maso, zeleninku, těstoviny, brambory,rýži, ale všeho sní jenom pár lžiček, tak 5-6 a stačí, víc už nechce. Není ospalá, vůbec není nemocná, za 18 měsíců prodělala pouze 6.nemoc, je vitální, běhá, je spíše k neutahání, veselá, pohodová. Paní doktorka nám předepsala železo, kapky Maltofer, 2x denně 10 kapek s jídlem, ale neprovedla žádné krevní zkoušky. Po podávání kapek cca 1 týden mi přijde dcerka ospalá, často nerudná, což u ní vůbec neznám. Chut k jídlu se zlepšila, ale celkově mi přijde, že jí spíš něco trápí a datuje se to od doby, co jsme nasadily kapky. Mám obavy, jestli ji opravdu železo chybí a jestli bez krevních testů se vůbec může železo podávat, velice nerada bych jí tím ublížila. Moc bych vás prosila o váš názor, nějak v rozhodnutí naší pediatričky nemám velkou důvěru. Mockrát děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lenko! Nevím na základě jakých potíží jí paní doktorka nasadila Maltofer. Ve stravě, jak ji líčíte, nemusí být dostatečné množství železa. Bohužel je často podávání těchto preparátů spojeno s nežádoucími účinky jako je třeba zácpa či střevní diskomfort. V tom případě může být dítě v nepohodě. Následně je třeba dávku snížit, případně užívat obden nebo přechodně vysadit. Toto by bylo lepší konzultovat s její lékařkou, přičemž by se mohli udělat základní krevní testy stran nedostatku železa. Přeji hodně štěstí! S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: