Mám časté migrény

Dobrý večer, Je to zhruba 2 měsíce co jsem začala mít každodenní migrény. Již v dětství(ve 13 letech, dnes 19 let) jsem byla hospitalizována s komlikovanými migrénami. Dále jsem byla léčena na dětské neurologii cca.2roky, poté jsem "byla zdravá". Migrény jsem ale měla stále cca.2x za měsíc. Na migrénu jsem používala léky jako je Ibalgin a Ibumax. Tyto léky vždy zabrali. Dnes mám migrénu každý den. Začíná mi tak, že při pohledu do světla mě zabolí na levé části lebky. Každé mrknutí očí se to zhoršuje, až mě bolí tak hlava, že si musím vzít lék na bolest a jít spát. Vyžaduji při migréně ticho, tmu, čerstvý vzduch a tekutiny. Je mi i na zvracení. Léky co jsem používala od dětství mi nezabírají. Jak bych měla řešit časté migrény? Dost často mě i bolí záda, může to mít souvislost? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michaelo. Dle popisů potíží se opravdu může jednat o návrat migreny. Migréna je velmi citlivá na různé vlivy. Psychický tlak,hormonální změny, denní režim. Obavy s dalšího příchodu a čekání záchvatu. Nedostatečný pitný režim. Málo hořčíku-magnesia.. Může se zhoršovat blokádami krční páteře, které u migreniků častěji vznikají a dále potíže zhoršují. Také dlouhodobé a časté používání i jinak dobrých a šetrných analgetik může vést k tomu, že pomůžou potom jen krátce a další záchvat ale spíše přivolají. Potom je někdy nutné na určitou dobu tyto léky vysadit. Používají se i cílené léky na migrenu např tzv triptany, které zvládají akutní záchvat . Pokud jsou záchvaty časté, podává se i profylaktická léčba- kůra léky které brání a brzdí vznik záchvatů . Jsou to různé skupiny léků , někdy i tzv antiepileptika jako delší kůra na stabilizaci jsou účinná, ale u každého je reakce individuální a je někdy nutné vyzkoušet více skupin těchto léků. radím - podívat se nejprve na denní režim a životosprávu- dostek tekutin, spánku. Zkusit začít brát hořčík- magnesium. 2xd tabletu 0,5 g/ volně prodejné v lékarně/ . To že se migreny vrátily může být dáno i změnami hormonálními přirozenými, ale někdy i podáváním hormonálních léků. např i antikoncepce. Často je nutné je vysadit. Dále pokud se stav nelepší- navšívit neurologa, který provede potřebná vyšetření, aby vyloučil i jiné příčiny bolestí hlavy a naordinoval některý z uvedených léků . zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Samovyšetření prsu - Máš to ve svých rukou!
Články: Samovyšetření prsu - Máš to ve svých rukou!
Rakovina prsu je u nás v...
Ženská ejakulace
Články: Ženská ejakulace
Ženskou ejakulaci neboli...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Seriál o rakovině ledvin: metastázy
Články: Seriál o rakovině ledvin: metastázy
Patříte k pacientům, kterým...
Vyšetření štítné žlázy
Články: Vyšetření štítné žlázy
Vyšetření štítné žlázy je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x