Mám smyslu užívat jód ještě před početím?

Dobrý den, četla jsem tady na vašich stránkách o problematice štítné žlázy. S manželem pracujeme na miminku (už máme 2letou dceru) a tak mě napadlo, jestli by mělo význam užívat preventivně jód v tabletách. Se štítnou žlázou jsem problém nikdy neměla a myslím, že nemám, šlo by čistě jen o prevenci, mělo by to nějaký význam? První dcera se narodila o 6 týdnů dříve, ale nikdo to do souvislosti se štítnou žlázou nedával. Děkuji za odpověď, s pozdravem Denisa D.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v populaci je tendence spíše k nedostatku jodu. Navíc, prvotrimestrální vitaminy pro těhotné se někdy doporučují užívat již před početím, právě na doplnění minerálů/vitamínů, které mohou chybět. Tyto těhotenské vitamíny jod v naprosté většině případů obsahují. Jod se doporučuje rovněž v těhotenství, i při kojení. Tudíž si myslím se by Vám poškodit neměl. Co se týče šance, že máte něco se štítnicí, je dobré vědět, jestli se s ní léčí někdo v rodině. Pokud ano, můžete požádat Vašeho praktika, nebo gynekologa o preventivní vyšetření základních hormonů ideálně ještě před početím. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: