Mám synovi podávat ha umělé mléko?

Dobrý den, dceři se ve 2 letech (nyní 4 roky) projevila nesnášenlivost kravského mléka, měla několikrát denně průjem a bolesti bříška. Před měsícem se nám narodil syn. Protože je vedle kojení téměř od narození přikrmován umělým mlékem, chtěla bych se zeptat, jestli má význam mu jako prevenci alergie podávat umělé mléko s označením HA? U dcery nebyl proveden podrobnější krevní test, nevíme tedy, zda se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka nebo intoleranci laktózy. Při vynechání mléka a všech mléčných výrobků je bez průjmů, avšak při požití i malého množství jakéhokoli mléčného výrobku a mléka (i bezlaktozového a kozího), má i nyní ve čtyřech letech za několik hodin po požití průjem a bolesti břicha. Má tedy smysl kupovat synovi hypoantigenní mléko? Nikdo z nás rodičů žádnou alergií netrpíme. Děkuji za odpověď. Adela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud syn nemá žádné klinické obtíže, tak bych zatím ponechala mléko, které toleruje. Při objevení obtíží a potvrzení alergie na bílkovinu kravského mléka, pak ani HA mléka nestačí. Je pak potřeby nasadit mléka, která mají ještě více naštěpenou bílkovinu kravského mléka, která již nealergizuje.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: