Maminka delší dobu ,,chraptí"

Dobrý den, moje maminka již asi od září min. roku občas chraptí, ale teď se mi zdá že pořád si musí odkašlávat, aby se jí líp mluvilo... někdy je to dobré, jindy mluví zastřěným hlasem. Jinak v krku ji nebolí ani nic jiného, jen má malinkou zvetsenou uzlinku na boku na krku. Myslíte, že je to vážné? Je jí 49. Mohlo by to souviset se štítnou žlázou?? Není to vážné?? Nemůžu ji dostat k doktorovi, pořád to odkládá :/ mám hrozný strach a nemůžu ani spát... :/ bojím se nejhoršího. Děkuji za odpověď :(

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chrapot je velmi obecný příznak, který často znamená zánět v oblasti hlasivek/krku, a s tím může souviset i zvětšená uzlina, zejména pokud je hladká, pružná, pohyblivá proti spodině. Nebo může pocházet chrapot od poškození hlasivek z jiných příčin; při chronickém zánětu krčních sliznic a okolí z různých příčin, při některých hormonálních poruchách, při chronickém kašli, při astmatu nebo rozedmě plic, při zvětšení štítné žlázy, při nádorech hrtanu a okolí... proto je v každém případě vhodné, aby maminka vyhledala lékaře - ORL, který prohlédne přímo hlasivky, nebo v první řadě obvodního, který její stav posoudí celkově (a na ORL je dle potřeby odešle v rámci diagnostiky). Kdyby se mělo jednat o nejhorší, tj. o zhoubné nádorové bujení, je naopak vhodné, aby se zachytilo co nejdříve, aby se dalo co nejlépe léčit - možná bude maminka slyšet na tohle. Pro uklidnění - zhoubné nádory hrtanu jsou vzácné, pravděpodobnější je onemocnění dýchacích cest nenádorového charakteru nebo onemocnění štítné žlázy, nezhoubné. I když zhoubný nádor vyloučit nelze, proto je opravdu vhodné, aby maminka lékaře vyhledala.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: