Mamografie

Dobrý den. Paní doktorko, je mi 57 let a chopdím pravidelně každé dva roky na mamograf. Dnes jsem se dočetla v jednom časopise, kde paní doktorka psychiatrie píše, že pravidelným chozením na mamograf se nádor rentgenovým zářením vyvolá. Takže se vytvoří nádor, který by se předtím vůbec neobjevil. Prosím Vás, může to být pravda a proč se teda ten screenig dělá? Je to záření tak velké, že může vyvolat nádor?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně se nebojte, že dostanete rakovinu jenom proto,že chodíte na prevenci, je to nesmysl. Rakovinu v počátečním stadiu je možné zachytit jen diagnostickým zobrazovacím vyšetřením, ne samovyšetřováním (to je už celkem pozdě), to je důvod screeningu. Je lépe vše aktivně vyhledávat a včas vyléčit než nechat vypuknout celé onemocnění, pak je léčba mnohonásobně dražší a má horší výsledky. Věta paní doktorky byla možná vytržena z kontextu, nevím. Rozhodně to není pravda:) mějte krásný den

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x