Mamomlogické vyšetření

Dobrý den,v únoru 2009 jsem absolvovala preventivní mammologické vyšetření.Vzhledem k tomu, že bylo nalezeno ložisko byla jsem vyzvána ke kontrolnímu vyšetření v červnu 2009.Proběhlo další rentgenologické vyšetření s následným vyšetřením ultrazvukovým.Paní doktorka mě sdělila, že ložisko se nezvětšilo, ale že si není jistá původem tohoto ložiska a pozvala mě na další kontrolní vyšetření v říjnu 2009.Vzhedem k tomu, že se bude jednat o třetí rentgenologické vyšetření během roku mám obavu zda toto vyšetření je organizmu prospěšné.Prosím o radu, zda v dnešní době existuje nějaké šetrnější diagnostické vyšetření? Děkuji Vám předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemějte obavy, pracoviště jsou z hlediska radiace přísně hlídaná a 3 vyšetření v roce jsou naprosto bezpečná /i mnohem víc, protože se dávají velmi malé dávky, riziko ozáření již není velké, proto se může snímkovat častěji/. Jednoznačně plnohodnotné vyšetření je pouze mamografie v kombinaci s ultrazvukem, pokud lékař uzná za vhodné užít ultrazvuk (je pouze doplňující metodou). Na prvním místě v diagnostice je pouze mamografie, ještě by šlo užít magnetické resonance, ale ta je velmi velmi drahá, s dlouhou objednací dobou a nechává se pro těžké případy. Pokud byste se chtěla zbavit opakovaných kontrol, požádejte o biopsii /odběr vzorku z tkáně prsu/ - budete mít jistotu a kontroly třeba nebudou nutné vůbec, ložisko bude benigní /hodné/. Nebo můžete požádat o konzilium - vyjádření druhého názoru na váš problém - na jiném mamo pracovišti. Informujte se o tomto postupu u lékařky na další kontrole. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x