Mandle

Chtěla jsem se zeptat mám problém s nateklými mandlemi a na nich se mi objevují takové bílé fleky byla jsem u doktorky a ta mi brala výtěr z krku a ukázal se,že jsem prodělala někdy infekční mononuklozu tak mi dala antibiotika. Jenže se to pořád vrací.. Předtím jsem měla zvětšené obě dvě ale teď mám zvětšenou jen jednu. Děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Z Vašeho dotazu soudím,že jde nejspíše o chronický zánět krčních mandlí,tzv.chronickou tonsillitidu s tvorbou čepů na tonsilách.

Čepy jsou takové bělavé hrudky,které po odstranění z mandlí zhnědnou a co více ,dost páchnou.
Vznikají nejčastěji při větších a rozeklaných tonsilách s lakunami,kde se hromadí olupující se buňky sliznic,bakterie a pod.

A zde nastává první problém - dříve se tvrdilo,že čepy obsahují bakterie vždycky,jsou zdrojem infekce a mandle se "trhaly" jako na běžícím pásu.
Proto ještě dodnes někteří lékaři píší na čepy antibiotika.Přitom ve většině případů,ani v opakovaných stěrech čepů,žádné patologické bakterie nenacházíme.
Tvorba čepů na tonsilách tedy není bez poztitivního stěru důvodem k předepsáním ATB,či k odstranění mandlí.

Druhým problémem je,že čepy mohou být někdy tak velké,že tlačí na své okolí,které může prosáknout a zarudnout.Zkušený ORL odborník čep odstraní,jiný Vám dá opět ATB.

No a třetím problémem je,co s tím.Především musíte být vyšetřena ORL specialistou,který Vám provede stěry z tonsil opakovaně,při potížích i v plném zdraví,posoudí stav tonsil a množství čepů a doplní laboratorní vyšetření.
Pokud nanejde žádný důvod k jiné léčběl,lze čepy odstraňovat mechanicky ,nejčastěji výplachem tonsil,který je dle stavu možno provádět přibližně jednou za 6 týdnů.

Závěrem Vás uklidním.Tvorbou čepů trpí asi šedesát procent lidí,včetně batolat.

A ještě - v případě indikace k odstranění tonsil,se ptejte,zda není vhodná tzv.tonsillotomie - zmenšení krčních mandlí laserem.

A ještě jednou - infekční mononukleosa je virosa, zjišťuje se z krve.Pozitivní chronické protilátky
proti ní má přes devadesát procent dospělých.

Pokud jsem Váš problém zcela nepostihla,doplňte prosím informace a ptejte se znova.

Mějte se hezky.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Krční mandle | Od: Tereza K. | 20.4.2015 09:20
Dobrý den.
Poslední dva roky jsem trpěla právě zvětšenými
krčními mandlemi, kde se mi v jedné (v takovém
čepy vybudovaném velkém kanálku :-) ) pořád
objevoval čep. Vždy se objevil tak do 2-3 dnů
poté, co jsem předešlý odstranila.
Problém jsem řešila zejména kvůli zápachu.
Běhala jsem od "čerta k ďáblu". K obvodní
lékařce, na testy štítné žlázy, na ORL, na
Alergologii. Nikde nic. Štítka v pohodě, výtěry z
krku bez cizího nepřátelského "osazenstva",
žádná alergie. Zkrátka nic.
Před několika týdny jsem si všimla, že se mi
objevuje rychleji po mém ráno oblíbeném teplém
černém čaji s medem. Tak jsem si ho přestala
dávat. A pak jsem snížila množství teplých
nápojů během celého dne (dřív jsem pila jeden
čaj za druhým. Teď už je to asi 14 dní s
omezeným množstvím teplých nápojů a mandle
se mi výrazně zmenšily a už se mi poslední 2
týdny nevytvořili čepy. Tak mám dojem, že jsem
na něco "kápla" ... :-)
Ani nevíte, jak jsem z toho nadšená, zvlášť když
mě to takovou dobu trápilo.
To je moje zkušenost, třeba je to jen můj dojem,
ale třeba to někomu pomůže taky :-)
Terka K.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: