Maniodepresivní sklony?

Dobrý večer, dlouhodobě máme složitou rodinnou situaci - otec pracuje v zahraničí,takže je doma jen o víkendech. Dřív jsem byla "tatínkova holčička", mohla jsem všechno,co jsem chtěla..ale evidentně se změnila situace mezi rodiči v jejich vztahu. Poznala jsem,že dřív mnou upřednostňovaný otec vlastně není tak skvělý - vymýšlí si,chová se jako sobec /změna nastala po úraze,kdy přišel o části 3 prstů/. Začala jsem se více stavět na mamky stranu a fungovat s ní na přátelském vztahu- tak jako to dřív bylo s otcem. Příjde mi,že na mamku hrozně žárlí, že on už není ten hlavní.. Dříve jsem navštěvovala psychoterapeutku kvůli anorexii,nepozornosti,..říkala,že jí přijde, že mám maniodepresivní sklony a že by to mohlo časem přerůst v něco většího/ cca 2 roky zpět/. Teď nejspíš vlivem stresu a situací, kterým doma neustále musím přihlížet jsem z ničeho nic nespolečenská,nechci si nikoho k sobě pouštět- nejsem schopná jít do normálního partnerského vztahu, kvůli hloupostem se rozbrečím - vlastně to jsou věci,které asi by normálně skoro s nikým ani nehnuly, málo spím a nebaví mě skoro nic,dříve jsem chodila do práce, vše dělala na 150% a teď jediné, na co se od rána těším je to, že přijdu ze školy, budu si moct lehnout a nikdo po mě nebude nic chtít. Tenhle stav už mám 2 týdny v kuse. Myslíte, že bych to měla řešit nebo to přejde jen tak samo? Děkuji moc za odpověď B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Barboro, dle toho, co píšete, se domnívám, že jste žena, která ví, co od života chtít. Mám velkou radost, že jste se dostala z anorexie, to se nepovede každému a proto Vás obdivuji. Bohužel, vztahy mezi rodiči se někdy mění, ale to je jejich problém a pouze oni si to musí srovnat v hlavě. Samozřejmě tím trpí nejvíc děti, i když už jsou dospělí, ale málokdy s tím mohou něco dělat, i když se tím velmi trápí. Otec jezdí domů pouze na víkend a měl poměrně závažný úraz a možná to těžce nese. Nyní si více rozumíte s maminkou a to je dobře. Tím nechce říct, že byste měla na otce zapomenout nebo ho opomíjet. Napadá mě, že byste celá rodina mohli poradit v rodinné terapii, která je např. ve FN Motol. Možná by se ledy pohnuly, možná by mohli mít lepší nápad jka situaci řešit. Občas se stává, že se rodina pomalu mlčky rozpadá a v řadě případů je to negativní vliv na budouctnost potomků. Jsem ráda, že máte zkušenosti s psychoterapeutkou a víte, co od terapie lze očekávat. Doporučila bych Vám se s ní kontaktovat, možná by Vám nastavila zrcadlo, které by mohlo pomoci se zorientovat v rodinné situaci a možná by vám sdělila, že vztah mezi Vašimi rodiči opravdu nemůžete vyřešit sama. Píšete, že jste hodně unavená, nic Vás nebaví, nejste společenská tak, jako dříve. nemůžete se dobře vyspat a další příznaky, které by opravdu mohly signalizovat počínající příznaky nějaké duševní poruchy, možná deprese. Píšete, že máte sklon k maniodepresivitě a já bych Vám doporučila navštívit i ambulanci psychiatra, aby se situace mohla zlepšit a abyste se cítila lépe. Děkuji za Vaši důvěru a přeji příjemný večer.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: