Manželův stav po reoperaci nitrooční čočky dne 26.9.2013

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou a žádostí o nestranné vyjádření k tomuto případu. Již máme nutnost tento případ konzultovat jinde než u ošetřujících lékařů. Manžel absolvoval tuto operaci, aby nemusel nosit brýle. Většinu informací budu citovat z lékařské zprávy: Anamnéza v oboru: Nikdy se s očima vážněji neléčil, Brýle do dálky a do blízka v posledních letech. 27.6.2013 LO - FE + IOL multifokální (Satt + Nej), po operaci přetrvává rozmazání obrazu, 11.7.2013 FE + IOL PO, během implantace ruptura multifok. IOL v inejktoru - aplikována asférická monofok. IOL Videris + 21,O D do pouzdra, po operaci vidění dobré, ostré Objektivně: VPO: 6/6p. nat. s IOL VLO: 6/24 nat. s IOL, 6/9p. s -1,5/100° TNO: 17/15 torr bk PO: klidná pseudofakie LO: subkonj. sufuze nasálně a při limbu nahoře, spoj. vak čistý, rohovka nahoře s přetrvávajícím zesílením stromatu v místě řezu, zde lhece nerovný epitel, nebarví se, endotel čistý, bez striaty,PK norm. hloubky, flare 0, bb 0, duhovka klidná, zornice volná, reaguje, PC IOL za zornicí, na Fu papila ostře ohr., v niveau růžová s centr. eskavací C/D 0,3, makula klidná bez reflexu, cevý k věku Vyšetření: 11.10.2013 OCT LO: makula v normě 11.10.2013 Galileo PO: Roh. astigmatismus 0,67 Dpt/11°, ztluštění horní partie rohovky - zasahuje k centru 25.10 2013 Galileo PO: roh. astigmatismus 1,56 Dpt/179°, ztluštění horní periferní partie rohovky Resumé: Stav po explantaci a implantaci IOL do LO - subkonj. sufuze, vyhlazení striaty, stále nevidí moc dobře, TNO komp. Refrakční nález na rohovce LO se stále mění - v souvislosti s hojením operačního vstupu. Manžel neustále od lékařů slyší, že musí čekat na zhojení. Je psychicky na dně, stále nevidí dobře, neví, zda a kdy bude jasně vidět, trpí denně bolestmi hlavy. Zdá se Vám, že je vše v pořádku? Lze něco dělat - ne pouze čekat? Děkuji Vám za Vaše vyjádření. Edita R.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zpráva je vyčerpávající až na jednu informaci...co momentálně kape. Jediné co totiž můžete pro hojení udělat je aplikace kapek, a to kortikoid a tzv. nesteroidní antiflogistikum (př. Indocollyre). Doporučuju ještě užívat tento typ preparátu i celkově (Brufen). Ten pomůže od bolesti hlavy a podpoří hojení. Sice se nejedná o nekomlikovaný pooperační průběh, ale každé oko reaguje jinak a i tyto situace se stávají. Zvážit se dá i aplikace kortikoidu pod spojivku.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: