Mapy pod nehty

Dobrý den, jdu na Vás s dotazem ohledně nehtů. Jedná se o prsteníček a malíček obou rukou. Jde o to, že se mi pod nehtem ke konci lůžka již potřetí udělaly podivné "vodové mapičky". Nevím, jak lépe to popsat. Nejdříve bych chtěla říci, že o nehty pečuji, jsou pro mne důležité, dost často je lakuji, třeba 1x za 2 dny, laky mám ale kvalitní, nic od vietnamců. Odlakovač používám klasický. Vždy po odlakování dávám vyživující olejíček, ne vždy ten samý. Zásadně používám podkladové laky, abych nehet chránila. Prvně se mi "mapičky" udělaly chvíli po nástupu do nové práce. Dělám na úřadě práce oddělení hmotná nouze, dokud jsem nepřišla do kontaktu s klienty s nehty jsem nikdy problém neměla. Poprvé, když jsem přišla s klienty do kontaktu, pár dní na to mě podivně bolelo "pod nehtem" po bližším zkoumání jsem zjistila, že mám na prsteníku a malíčku jakýsi puchýř. Když jsem přitlačila nehet k prstu, puchýř praskl a vytékala bezbarvá tekutina. Celkově se to chovalo jako puchýř. Po odlakování večer jsem přišla i na ty to podivné vodové mapky. Je to podél konce nehtového lůžka, těsně před tím místem, kdy nehet už není srostlý s lůžkem. Byla jsem u kožní lékařky, ovšem připadalo mi, že se na nehet pořádně ani nepodívala a řekla, že se může jedna o nějakou plíseň. Neudělala ani žádné testy jen doporučila roztok Exoderil. Ten jsem užívala, problémy ustoupily, ale cca 2 týdny po zmizení mapek, u kterých mi později přišlo, že už místo čiré tekutiny jsou tvořeny z něčeho, co mohlo vzdáleně připomínat štěnici, ale opravdu jen přirovnávám, se toto objeilo znovu. Ne v takovém množství a ani ne bolestivé a svědivé, ale objevilo. Opět jsem kapala Exoderil, dokonce i 10 dní po tom, co problémy ustoupily. Konečně nehty zase začaly dorůstat, do té doby jsem je musela nosit ostříhané. V tu dobu jsem asi 3 měsíce do styku s klienty nepřišla, nebo maximálně 1x týdně s jedním člověkem. Myslela jsem, že už bude vše dobré, ale nyní opět musím pracovat s klienty a podivně mě začalo bolet pod nehty. Opět malíček a prsteníček obou rukou. Po odlakování večer jsem opět zděšeně viděla ony mapky. Přijde mi, že je to hodně. Pobolívá to pod nehtem, přijde mi, že mám "jakoby podmáčenou kůži" pod nehtem. Tedy ne uplně pod ním, ale v místech, kde nehet již přerůstá bříško. Začínám být zoufalá, nevím, zda moje problémy souvisí s klienty, ale nepřijde mi to jako typická plíseň, hlavně jen na těchto 2 prstech. Na první pohled nic vidět není. Zítra jdu opět ke kožní a požádám o udělání testů na mykózy. Teď opět kapu Exoderil. Teď jsem ale na internetu četla něco o nehtové lupénce. Babička má klasickou lupénku na kůži již odmalička. Může to souviset? Prosím o pomoc, jsem již zoufalá. Může se takto projevovat plíseň? Je možné, že z dokladů, které beru od klientů můžu něco takového chytit? Nebo to značí třeba tu nehtovou lupénku? A pokud ano, jak se dá proti tomu bránit? Dá se nějak zabránit tomu, aby se to vracelo? Předem moc děkuji za odpověď, doufám, že jsem svůj problém popsala dostatečně a omlouvám se zároveň za rozsáhlost textu, ale bohužel jsem nikde na tuto otázku odpověď nenašla. Přeji hezký zbytek dne, foto bohužel nemám.

Odpověď odborníka:

Může jít jak o plíseň tak o lupénku, bez fotografie to ale nedokážu posoudit. Pokud používáte nějakou léčbu, není možné testy na plíseň provést, resp. budou zkreslené. Pokud by šlo o lupénku, bohužel neexistuje žádná zaručená metoda, jak tuto formu léčit. Zkuste potravinové doplňky a lak Sililevo.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: