Maso a výživa

Hezký den, prosím vás, jakou nejkratší dobu je třeba vařit hovězí maso, aby bylo ,,jedlé´´ z hlediska parazitů, kteří se v něm můžou vyskytovat, k vůli jiným věcem se jinak není potřeba o tohle starat si myslím.. ?? ..ptám se z toho důvodu, že v mojí vegetariánské kuchařce je napsáno, že syrové bílkoviny jsou dvakrát tak hodnotné, než ty zpracované, dík za odpověď, Jirka Janča

Odpověď odborníka:

Aby se předešlo parazitární nákaze je potřeba maso důkladně povařit, propéct nebo prohřát. Nedá se jednoznačně stanovit minimální doba tepelné úpravy, záleží například na velikosti připravovaného masa. Obecně lze říct, že doba ve středu masa by měla být 70°C po dobu 10 minut. Tu, ale bez vpichového teploměru nezjistíte.Proto je lepší maso vždy dokonale tepelně upravit. Při přípravě a konzumaci syrového masa dbejte zvýšené opatrnosti a dodržujete hygienické zásady, může totiž být původcem i bakteriálních nákaz.
Tepelné úprava naopak zvyšuje stravitelnost bílkovin (hlavně rostlinných), bílkoviny masa jsou stravitelné i za syrova.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: