Mastný průjem

Dobrý den, od Velikonoc, tedy už téměř 14 dnů trpím průjmem, který stále neodchází, přestože držím dietu. První týden jsem užíval Endiaron a jedl pouze rohlíky a suchou rýži. Potom průjem polevil, ale zase v řídké stolici objevily olejové kapičky. Nyní jsem zkusil sníst rybu a průjem se vrátil - (žlutá voda/pěna) několikrát za den. Na doporučení praktického lékaře užívám po jídle Pankreolan. Můžete mi, prosím, poradit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud obtíže nepřestanou, doporučuji kompletní vyšetření na gastroenterologii. Bylo by potom potřeba vyhodnotit krevní obraz a provést vyšetření zobrazovacími metodami, pomocí nichž je možno vyhodnotit funkci slinivky, žlučníku a jater. Pankreolan nahrazuje funkci enzymů slinivky břišní, jejíž porucha se může opravdu projevovat mastnou stolicí. Nasazuje se s ohledem na výsledky zmiňovaných vyšetření, neboť to mohou způsobovat i jiná onemocnění. 14 dnů ještě není tak dlouhá doba, nicméně pokud obtíže nepominou, doporučuji návštěvu specialisty.

MUDr. Tomáš Pluhař
MUDr. Tomáš Pluhař

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: VFN Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Mastný průjem | Od: Táňa | 1.6.2011 07:53
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak se Vaše situace vyvíjí. Před dvěma dny se u mne objevili naprosto stejné příznaky, aniž bych si byla vědoma nějakého stravovacího prohřešku.
Děkuji za informaci.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: