Mateřství si neužívám

Dobrý den, mám dvouměsíční holčičku a celé šestinedělí jsem měla deprese a stavy úzkosti, každý den jsem brečela. Myslela jsem si, že to po šestinedělí přejde, ale bohužel. Je to sice lepší, ale ta úzkost stále trvá. Problém je, že nemohu říct "jsem šťastná máma a jsem ráda, že svou holčičku mám". Bohužel to tak není. Do toho řeším celou dobu, zda mám kojit nebo ne. Zatím jsem to vydržela, ale právě to mi na psychice moc nepomáhá. Hodně řeším, co jíst - kvůli prdíkům a celkově pořád řeším časy kojení, dobu kojení, atd. Představa, že jsem kojit přestala je pro mě uspokojící. Stejně tak mě drží nad vodou to, že se po půl roce vrátim do práce. Mrzí mě to, ráda bych si mateřství a malou užívala jako jiné matky, ale já tohle prostě nemám. Četla jsem, že kojení na psychice také moc nepřidá, ale zase se bojím, že když přestanu kojit, tak toho budu litovat a aby to vůbec pomohlo. Myslíte, že můj problém je opravdu psychika a ještě hormony? nebo jsem prostě na mateřství nebyla připravená. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v těhotenství a v šestinedělí opravdu žena prodělává významné hormonální změny, které se mohou odrazit i na psychice. K tomu se pak mohou přidat obtíže při kojení, únava z péče o novorozence, maminka je často i vyčerpaná po porodu, kdy mohla vzniknout větší krevní ztráta apod. ,takže v řadě případů není šestinedělí zrovna nejšťastnějším obdobím ženy. Nebojte se, podobné pocity jistě prožívá řada žen, jen to prostě nepřizná a snaží se navenek vystupovat vyrovnaně. Zkuste se trochu uklidnit stran kojení tím, že si pořídíte jedno balení počátečního kojeneckého mléka, tzv. psychologickou lahev, aby jste věděla, že pro dítě máte vždy doma něco po ruce, kdyby náhodou kojení nestačilo. Zkuste neřešit, jak často budete dítě přikládat, nechejte tomu zcela volný průběh bez nějakého zvláštního časového harmonogramu, prostě, jak se miminko vzbudí, tak ho přiložíte k prsu. Jídelníček si sestavte s nedráždivých potravin, ale zase, pokud budete mít velkou chuť na něco, co se zrovna nedoporučuje, nedělejte si s tím velkou hlavu a menší množství si dejte, ono ne vždy břišní koliky vyloženě souvisí se stravou matky...Vzhledem k tomu, že se chystáte brzy do práce, naplánujte si třeba už teď termín, do kdy budete kojit, ať máte nějaký časový plán, třeba Vám to pomůže vše teď zvládnout. A nebojte se zapojit okolí, manžela, babičky apod., babičky se na vnoučata těší a v podstatě v řadě případů čekají, až na ně ,,přijde řada,, takže dejte miminko babičce do kočárku a Vy si odpočiňte, třeba si chvilku vezměte nějakou knížku, ať se odreagujete a nemyslíte stále jen na kojení a miminko. Nebojte, určitě se vše časem uklidní a Vy si budete čas s miminkem užívat. S pozdravem, J.Kandrnálová

MUDr. Jitka Kandrnálová
MUDr. Jitka Kandrnálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Soukromá ordinace pro děti a dorost, Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: