Medikace

Dobrý den, moje maminka (83 let) má následující dg: akutní koronární syndrom bez ST elevací, ICHS, nemoc 3 tepen a významná stenosa kmene ACS, středně významná aortální stenosa, hraniční systolická funkce LKS, hypertenzní choroba, stav eteroragie při divertikulose a divertikulární kolitidě, normocytární normochromní anémie, posthemorhagická, hemoterpaie 3 TU EBR, vředová choroba gastroduodenální, stav po krvácení z ulcerace bulbu duodena, stav po eradikaci Helicobacter pylori, hiátová kýla, osteoporosa. ÚVN předepsala Anopyrin, Plavix, Prestarium NEO, Helicid, Egilok, Torvacard, Preductal MR. Maminka si stěžovala, že se zadýchává a další nemocnice změnila na Plavix, Prestarium NEO, Egilok, Preductal, Apo-Simva, Furon, Kalium Chloratum, Ortanol. Obvodní lékařka z této poslední medikace vyškrtla Ortanol s tím, že neguje účinky Plavixu. Neměli bychom mamince podávat Helicid? Není medikace první nemocnice správnější? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Aleno, ortanol stejně jako helicid (účinná látka omeprazol) může interagovat s Plavixem a snižovat tak jeho účinek - vyplývá to z posledních studií. Je na zhodnocení lékařky, jestli Vaše maminka opravdu omeprazol potřebuje. Píšete, že má maminka vředovou chorobu, ale ne v jakém je stádiu - je nyní žaludek v pořádku? Pokud ano, není nutné omeprazol podávat. Určitě nedělejte žádnou změnu v medikaci bez vědomí lékařky, ale pokud by se objevily u maminky bolesti žaludku nebo byla zvýšeně unavená, okamžitě k lékařce zajděte.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: