Medorisper, gynekomastie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být gynekomastie u chlapce v pubertě způsobena dlouhodobým užíváním léku Medorisper. Pokud by taková souvislost byla, je možné stávající medikaci nahradit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Gynekomastie může být opravdu způsobena užíváním Medorisperu, je to velmi pravděpodobné. Nemusí však jít o jedinou příčinu, gynekomastie se vyskytuje i při nadváze nebo obezitě. Doporučuji endokrinologické vyšetření. Endokrinolog zhodnotí typ gynekomastie (zda jde o polékovou formu nebo jen o zvětšení prsů při ev. obezitě) a pravděpodobně bude chtít vyšetřit hladinu prolaktinu, což je hormon, jehož hladina se zvyšuje při podávání neuroleptik = léčiv užívaných k terapii schizofrenie a dalších duševních chorob (jako např. Medorisper). Někdy stačí změna neuroleptika na jiný preparát, např. quetiapin (Seroquel) nebo aripiprazol (Abilify). Tuto změnu ale musí uskutečnit odborník v dorostové psychiatrii se zohledněním konkrétní diagnózy Vašeho syna, dále je nutné vzít v potaz, že ne všechna neuroleptika je možné podávat dětem. Další eventualitou je, že změna neuroleptika nebude stačit, pak je případně nutné provést zobrazovací vyšetření některých částí mozku (magnetická rezonance) a podávat jiné léky, např. hormony. Některé formy gynekomastie se operují (kosmetický výkon), tomu ale musí předcházet souhlas a doporučení endokrinologa.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: