Medrol

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Mám astma. Lékař mi naordinoval Medrol 4mg . mám ho brát zatím, měsíc 1 X denně. Dočetla jsem se, že k vedlejším účinkům je přibírání na váze. Jelikož mám vyhřezlou plotýnku v beder. páteři, k tomu jsem hypermobilní,proto potřebuji zhubnout. Bojím se brát léky, po kterých se přibírá. Zvažuji včas odstoupit od této léčby. Astma mám hlavně díky problémům s páteří. Je moje obava oprávněná? Před rokem jsem přibrala o 10 kilo na váze díky léčbě Lyrikou. Jana

Odpověď odborníka:

Tato dávka Medrolu (4 mg) je nízká a výrazný váhový přírůstek by neměl hrozit. Doporučuji poradit se s plicním lékařem, zda je celková léčba kortikoidy nezbytná, nebo zda by nebylo možné zkusit inhalační kortikoidy, resp. maximální inhalační léčbu. Pokud ale tato léčba byla bez úspěchu, je možné, že plicní lékař bude na kortikoidech trvat. Pak je nutné dodržovat redukční dietu a snažit se o dostatek pohybu - v takovém případě pak po Medrolu vůbec přibrat nemusíte. Pokud potřebujete nutně zhubnout ze zdravotních důvodů, doporučoval by se svěřit do péče obesitologa - specialisty na obezitu. Záleží na míře Vaší nadváhy, ale řešením by mohla být i bariatrická operace - např. zmenšení žaludku, pak se obvykle většina zdravotních problémů z obezity upraví (bolesti zad, dechové obtíže). Obezitologická péče je hrazena ze zdravotního pojištění. Např. viz zde: www.iscare.cz

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: