Medrol - bílý pruh na vnitřní straně tváře

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu už čtvrtým rokem. A před 14 dny jsem měla ataku (slabá, levá noha). Dostala jsem SM 3g na vypití. Druhý den, kdy jsem dopila 500mg, mi znecitlivěla pravá půlka obličeje. A to i jazyk a pravá část zubů. Teď už jsem SM před týdnem dopila a postupně snižuju medrol. Vždy, když snižim, tak citím v obličeji menší zlepšení. Ale teďka se mi v puse objevily bílé pruhy na vnitřní straně tváře a i na jazyku. A mám divnou chuť v puse. Bolej mě nervy od zubů a možná to bude i tím, že mi rok rostou moudraky. Může ten pruh být od léků a taky kvůli snížení imunity? Ještě bych měla dodat, že naposledy, když jsem měla ataku, tak mi taky znecitlivěla půlka obličeje a objevil se tenhle pruh, ale tento pruh taky do druhého dne zmizel. A tvář postupně se lepšila.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s perorální léčbou solumedrolem bohužel nemám v mé praxi zkušenosti. Ale obecně kortikosteroidy se podávají jako imunosupresivní léky, aby potalčilily aktivitu imunitního systému, zabránily rozvoji zánětu, opravdu slouží tedy k tomu , abby imunitu utlumily. U akutní ataky u roztroušené skleorsy je to velmi důležtié, aby se utlumením zánětu zabránilo dalšímu poškození nervovývch vláken. Po vypití si vyplachujte dutinu ústní, aby zbytky léku neulpívaly na sliznici dutiny ústní a tím byste mohla předejím nepříjemným pocitům v dutině ústní.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: