Medrol - těhotenství a kojení

Dobrý den , chtěla bych se informovat .... již půl roku užívám Medrol 4mg půl tablety denně . Jelikož mi otékají zápěstí a prsty (viz foto- jedna fotka- dokumentační fotografie - ruka v pohodě a druhá fotka - dokumentační video -ruka,když neužívám Medrol ) . Prodělala jsem již spoustu vyšetření ( přes lumbální punkci , revmatologie , urologie , stomatologie , gynekologie , ORL atd ... ) , ale na nic se nepřišlo. Jen na to , že podáváním kortikoidů i v takto nízké dávce jsem bez obtíží. Chtěla bych se ale zeptat .... plánujeme miminko a setkala jsem se se skupinou lékařů , kteří mi říkají "ANO , můžete se ho pořídit . Je spousta žen ,co to užívají a mají děti ..." a pak je druhá skupina lékařů , co mi říkají " NE , počkejte , jak se to všechno vyřeší ..." Ale já mám potíže více jak rok ! Již jsme zkoušeli Medrol vysazovat , ale obtíže se po krátké době vrátily zpět ! Nikdo netuší, z čeho ty otoky jsou!!! Chtěla bych proto znát Váš názor ??? Jaké riziko mají kortikoidy na plod ? Popřípadě , může se při nich kojit ? V příbalovém letáku jsem se dočetla, že kortikoidy prostupují do mateřského mléka ! Předem děkuji za Vaši radu .... S pozdravem Martina

Odpověď odborníka:

Vážená paní Martino, vzhledem k tomu, že neexistují dostatečné důkazy o bezpečnosti použití kortikosteroidů v těhotenství u člověka, měla by být tato léčiva v těhotenství užita pouze tehdy, pokud je to nezbytně nutné. Tato léčiva by měla být podána kojícím matkám pouze v případě, že přínosy terapie převáží nad potenciálními riziky pro kojence. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším ošetřujícím lékařem na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: