Mekka boule na brise

Chci se dopatrat odpovedi na otazku, ktera uz me velice dlouhou dobu trapi. Mam chronicke bolesti bricha. Opakovane bylo delano sono, delany jen uplne zakladni odbery, prosla jsem si i gastroskopii. V planu je i kolonoskopie, ale jsou dlouhe objednaci doby a me se na to uprimne moc nechce. Je moznost vysetrit streva napriklad CT vysetrenim, nebo magnetickou rezonanci?? Nemuzu skoro jist, protoze i po trose jidla se mi dela zle. Zacne me bricho cele tlacit, pobolivat a na leve strane + - v oblasti tlusteho streva mi vybehne boule, ktera je na stisk mekka, nebolestiva, ale kdyz ji zmacknu tak citim jak ve vnitr tepe a vydrzi to v tomto stavu i nekolik hodin. Dela se to jak na pravo tak i na levo, zhruba ve stejne urovni. V brise mi neustale jakoby skrunda. Stolice je prevazne prujmovita, obcas zacpa. Mam obavu, abych nemela rakovinu strev. Boule ma na delku 5-7 cm. Dekuji

Odpověď odborníka:

Hezký den Veroniko, magnetickou rezonancí se střeva vyšetřit nedají, pomocí CT ano, ale jedná se řekněme o vyšetření, které v tomto případě není metodou první volby, první volbou je jasně kolonoskopie a teprve poté, pokud by ona nic neprokázala bych doporučila CT.
Kolonoskopie je velmi přesná metoda a ve vašem případě plně indikovaná, pokud by např. ona boule byla způsobena nějakou překážkou, např. ve formě polypu, hned se odebere vzorek a určí se, zda je polyp benigní, či zda je potřeba další sledování, to se pomocí CT udělat nedá a i kdybychom volili tedy CT jako první a to by skutečně něco prokázalo, musela byste stejně kolonoskopii podstoupit.
S čistým svědomím Vám tedy doporučuji kolonoskopii, vyšetření je opředeno spousty předsudků, uvědomte si, že jej provádí zkušený lékař, kterého zajímá pouze sliznice Vašeho tlustého střeva, není na místě mít žádný stup ani obavy, jediné co je podstatné je toto vyšetření ve Vašem případě co nejrychleji absolvovat a správně před ním provést očistu střeva.
Udáváte, že jste ze Středočeského kraje, nemyslím si, že čekací doba je nějak moc dlouhá, např. v Praze se pohybuje okolo 1 měsíce, pokud zkusíte obvolat i menší zařízení typu polikliniky a sdělíte jim, že máte akutní obtíže a obavy, jistě Vás zařadí ještě dříve, resp. Vás třeba informují, pokud jim třeba někdo vypadne.
Doporučím také celou situaci konzultovat s Vašim praktikem, který by Vás na kolonoskopii mohl osobně objednat se zajištěním rychlejšího termínu.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x