Méně častá stolice u dítěte

Našemu synovi je 2,5 roku a máme starost s jeho trávením. Stolici má cca každý třetí den. Zejména manželku to dost trápí a strašně to řeší. Doktorka nám doporučila jakési čípky, ale ty nepomáhají. Jakoby v konečníku a konci tlustého střeva prostě nic nebylo. Podle mě má syn zkrátka pomalejší peristaltiku, ale manželka se bojí celiakie či jiné nemoci trávení. Stolice je po tech třech dnech relativně řídká a mazlavá. Máme se znepokojovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Ladislave, neexistuje žádná norma týkající se frekvence stolice; zároveň podle frekvence vyprazdňování nelze jednoznačně určit její příčinu. Barva a konzistence stolice je výsledkem celé řady faktorů, např. příjmu tekutin, vlákniny apod. Doporučuji Vám nechat vyšetřit stolici v příslušných laboratořích (mikrobiologické, koprologické) a v případě patologického nálezu podstoupit vyšetření dětským gastroenterologem. V případě negativního nálezu ve stolici a současně normálního prospívání, růstu a psychomotorického vývoje Vašeho dítěte bych ho nezatěžoval zbytečnými vyšetřeními. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: