Meningeom

Dobrý den. Je mi 43 let. Od začátku září trpím únavou, bolestmi levé poloviny hlavy, diplopií, občasným brněním L dlaně a L chodidla. Neurologicky bez nálezu. Na MR temporálně vlevo v kortikální oblasti ložisko prstenčitého vzhledu o průměru 12 mm t2 hypersignální, t1 isosignální s naznačeným hyposignálním lemem. Susp. meningeom. Dle neurologa není příčinou obtíží. Dle lékaře na radiodiagnostice vhodné dovyšetření a zhodnocení neurochirurgem. Ptám se- meningeom není třeba sledovat v čase, ev. odoperovat než vyroste? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k velikosti nádoru, jeho uložení a charakteru vašich obtíží asi opravdu není příčinou vašich obtíží. Stran dalšího postupu: buď sledování, nebo, dle a mých zkušenosti, pokud je nádor lehce dosažitelný (minimální rizika spojená s operací), pokud očekáváme ještě delší dobu života (mladší věk odhalení nádoru) a sama pacientka by preferovala operaci (nechce mít nádor...), lze se na odstranění nádoru domluvit.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nemocné srdce dokáže zachránit katetrizační zákrok i klasická operace
Jak probíhá umělé oplodnění: IVF krok za krokem
Články: Jak probíhá umělé oplodnění: IVF krok za krokem
Neúspěšné snahy o přirozené...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: