Menší miminko + pupeční šňůra kolem krku

Dobrý den, Moc Vás prosím o názor a vysvětlení ( co nejsrozumitelnější pro laika ): 1) Dne 12.2. jsem dle PM 31+5. Byla jsem na posledním screeningu a miminko je prý velikostně o týden menší. Hodnoty BPD odp 31+5 , FL odp 30+3 , AC odp 30+5; EFW 1630g. ( 1. screening 1.10. ukázal dle CRL 13+1 69,8 mm ) Co to prosím znamená? Je miminko v pořádku? A mění to tedy termín početí - skutečného stáří miminka? Platí otěhotnění v červenci, nebo se musí vše přepočítat? PM 5.7. , 7.8. jsem měla pozitivní těh.test ( ClearBlue ukázal 2-3 ). Dne 1.10. jsem byla na UZ dle CRL 13+1, 69,8 mm. 2) Miminko má prý dvakrát omotanou pupeční šňůru kolem krku. Prý to ale nutně neznamená porod císařem, ale že mohu rodit normálně. Je to tak? Bojím se, aby se mi děťátko nepřidusilo.... Moc Vám děkuji za odpovědi Vera

Odpověď odborníka:

dobrý den stáří těhotenství se určuje podle poslední mestruace( PM) a upřesnňuje podle prvního ultrazvukového měření parametru CRL. tím se předpoví termín porodu (TP). čím dříve ( 5-7 týden těhotenství) se měření provede , tím je datace(délka těhotenství) a stanovení termínu porodu přesnější... všechna další UZ měření pak nemění stanovený termín porodu. jen upřesňuji tzv vývojovou ( váhovou, růstovou...) křivku růstu plodu. každé měření(mm) se přepočítává na týdny se stanovenou statistickou odchylkou.. ve vašem případě je měření normální pro těhotnou v týdnu 29+ ale i 31+.....čili interpretace že plod je symetrický, prospívá nic mu nechybí je správná.. i informace že je o něco ( můj odhad o cca 100g lehčí než je průměr ze všech měření a statistik) menší lehčí je správná- každý jsme přece jiný- modré oči 190 cm, 6O kg :-) ap.. sdělovat informaci že vidím pupečník kolem krku je jako sdělovat že vaše dítě může přejet auto cestou do školy. s tím nic nenaděláte, a nikde není psáno že to bude jakýkoliv problém... svým pacientkám toto nesděluji. není důvod. mnohokrát v životě jsem porodil dítě s několikrát omotaným pupečníkem kolem krku...a žádná tíseň plodu v době spont porodu se neukázala. vy sama si všímejte aktivit plodu , pokud se nemění jeho aktivita- neklesají počty či intenzita pohybů plodu, tak se s pupečníkem fakt nic neděje... a je otázkou jestli vyšetření bylo správně interpretováno- třeba se zobrazila jen klička/ smyčka pupečníku ( lékař viděl opravdu oba řezy pupečníkem a tři cévy ve všech rovinách kolem krku????)

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: