Menší varle a možnost nádrou

Má jedno varle menší než druhé a to o hodně (cca 1 cm). Chodím na kontroly a hlídám se. Před léty mi bylo řečeno, že by bylo lepší ho odstranit, protože je tam 10x větší možnost nádoru. Chci se zeptat, jak moc je to akutní? Mám tomu rozumě tak, že když je rakovina varlat u nás indikována u 3 lidí ze 100 000 (0,003%), tak u mě je šance 0,03%? Zajímá mě, zda je ta šance "velmi vysoká" nebo je to jen rizikový faktor podobně jako třeba kouření a rakovina plic.

Odpověď odborníka:

Zdravím Jene, tak to vůbec není. Jednak varle menší o 1 centimetr není nijak výrazně zmenšené. A zadruhé - pokud má normální strukturu, tak vůbec není nutné odstranění ani sledování. Současně ani není vyšší riziko rakoviny.
Jiná je situace u varlat, která byla postižena nějakým onemocněním a jsou prostě podezřelá- tam je operace vhodná

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: