Menstruace - nejsem těhotná

Vážená paní doktorko Hasilová, chtěla bych se zeptat, používám hormonální antikoncepci Dienille. Když se dostavuje pravidelná menstruace, tak je to to samé, jako když se nepoužívají tabletky a znamená to, že nejsem těhotná? Slyšela jsem, že tablety pouze simulují menstruaci, takže když se mi dostaví menstruace u tablet, tak to není potvrzení, že nejsem těhotná? Velmi děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Katko. Krvácení při užívání antikoncepčních tablet není menstruačním krvácením. Jedná se o pseudomenstruaci, to znamená krvácení způsobené vysazením tablet a tedy poklesem hladin hormonů v těle během pauzy v užívání. Při pravidelném užívání antikoncepčních tablet jste však před otěhotněním velmi spolehlivě chráněna, a není tedy třeba obávat se nechtěného těhotenství. Při nepravidelném užívání však již spolehlivost antikoncepce zaručena není. Pokud si nejste s pravidelností užívání jista, můžu jen doporučit zakoupení těhotenského testu. V případě otěhotnění při užívání antikoncepce se krvácení dostavit může, je to způsobené právě náhlým poklesem hormonů při dobrání platíčka. Lze však očekávat, že takové krvácení by bylo výrazně slabší než obvykle. Přeju Vám hezký večer. MH.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Naposledy čtené: