Menstruační cyklus

Je mi skoro 16, prvně jsem menstruaci dostala pres dvěma lety, další o pul roku později, o pul roku později (takže rok po první MS) jsem šla na gynekologii, kde mi na ultrazvuku nezjistil i žádný problém a pichali mi injekce, po kterých mela menstruace naskočit a normálně fungovat, jenže menstruace přišla jen jednou, injekci mi pichali třikrát. Pak jsem dostala léčebnou HA, po které (az na první měsíc, když jsem menstruaci měla skoro porad) jsem ji mela pravidelnou. Bohužel jsem v te dobe taky hodně pribrala - na 64 kilo a následně jsem to taky zhubla (na 54kg, což byla váha po celou dobu řešení MS, jinak výška 163cm). Po pul roce užívání antikoncepce mi ji doktorka vysadila, ze se to zkusi bez ni. Je to už 2 měsíce, co ji neberu a zatím nepřišla, taky jsem si všimla, ze mi od te doby zacaly víc padat vlasy (avšak nehty se mi naopak zpevnily). Nevím, co mám dělat, k doktorce asi půjdu za mesic, ale strašně me to trápí, už nevím, co dělat dal, co když je to trvale a co když nikdy nebudu moct mot děti?

Odpověď odborníka:

Hezký den Jano, chtěla bych Vás nejdříve uklidnit, podobnými obtížemi, které popisujete Vy, trpí hodně dospívajících dívek. Důležité je si uvědomit, že ke správnému fungování menstruačního cyklu je zapotřebí správná souhra několika hormonů a dalších pochodů v těle ženy, tyto všechny pochody musí takzvaně dozrát a právě k tomuto dozrání je určena puberta - tedy adolescentní věk.
Zcela souhlasím s postupem Vaší gynekoložky, hormonální antikoncepci Vám také nedoporučuji, jelikož díky ní budete sice "menstruovat" pravidelně ( při braní HA se nejedná o klasickou menses, ale o tzv. krvácení ze spádu hormonů ), jelikož tělu dodáváte uměle přesnou dávku hormonů, které si má tvořit samo, ten složitý hormonální systém nemá šanci se dovyvinout a je jen suplován umělými hormony.
Je také důležité, že si tuto skutečnost uvědomujete, věřte plně své gynekoložce a svému tělu, dejte mu čas, aby v něm nastala perfektní souhra všech procesů, které povedou k Vaši pravidelné menstruaci. Vaše současná hmotnost se mi zdá v pořádku. Za mě Vám doporučím např. užívat přípravek Sarapis mensis - volně dostupný v lékárně, přípravek bez hormonů právě k podpoře vyladění Vašeho menstruačního cyklu. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: