Menstruační problémy, bolest

Dobrý den, vím, že nejlepším řešením je konzultovat tento problém s mým gynekologem, ale bohužel jsem s mojí paní doktorkou nespokojená, nenašla jsem k ní důvěru, a teď jsem ve fázi hledání nového lékaře, proto se obracím na Vás. Je mi 18 let, a menstruaci jsem měla vždy pravidelnou (od 12 let, po 30 dnech, trvající 7 dní). Téměř dva roky beru antikoncepci Yaz (24+4),a posledních pár měsíců mám poprvé gynekologické problémy. Dva měsíce za sebou jsem měla během cyklu slabé bolesti v podbřišku, hlavně na stranách (ne na jedné, střídalo se to), po sexu většinou, ale i mimo něj, třeba při prudší změně polohy (rychlé vstaní z lehu atd). Mestruace trvala normálně, ale poté asi týden špinění. Kontaktovala jsem svou lékařku, a ta mi řekla, že mám počkat jestli se to bude opakovat další měsíc. Počkala jsem, opakovalo, se, navštívila jsem ji, udělala mi vyšetření na všechny infekce (negativní), vyšetřila mě i ultrazvukem, vše bylo v pořádku, až na "defekt na čípku", který stále mírně krvácel (to špinění).. Tak mi řekla, že mám dobrat antikoncepci Yaz co mám koupenou, a pak mi napíše recept na jinou. Jenže měsíc po té, se mi ten samý problém už neopakoval. Tak jsem si říkala, že by to mohla být jen nějaká přechodná záležitost.. Ale tento měsíc (tz. 4 měsíc od začátku problémů) mám zase slabší bolesti v podbřišku mimo menstruaci, tak uvidíme, jestli se bude opakovat pomesntruační špinění... Mým dotazem je ale něco jiného - je možné, že je to ovlivněno pohlavním stykem? Ten měsíc, co jsem problémy neměla, jsem ho totiž neprovozovala, ale tento ano, a problémy jsou zpět. Mám stálého přítele již přes 2 roky, styk probíhá bez bariérové ochrany. Moje gynekoložka má velmi arogantní a neochotný přístup, bojím se jí zeptat, ta souvislost mě napadla až teď, byla bych se jí jinak zeptala při mé minulé návštěvě. Pak mám ještě jiné otázky - je normální, že i při braní antikoncepce, mám stále menstruační bolesti? (před braním byly opravdu velké, nemohla jsem nic dělat, jen ležet, musela jsem i odejít ze školy, nedalo se to vydržet.. po braní jsou mírnější, dají se normálně vydržet, ale jsou) Moje gynekoložka se tomu totiž strašně divila.. A je také normální, že mi menstruace trvá stále 7 dní, v přibližně stejné intenzitě, jako tomu bylo před braním prášků? Ostatní vrstevnice mají totiž jen "špinění" na pár dní.. A poslední otázka (slibuji :-)) je o tom, jestli je normální, mít takový hutnější výtok, bez zápachu, bílé barvy? A že krev hl. na konci menstruace je taková sraženější? Moc se omlouvám za tolik dotazů, ale bohužel nemám reálného gynekologa, kterému bych tyto otázky položila :( Děkuji moc, Alex

Odpověď odborníka:

dobrý den, může mít na Vaše potíže vliv styk. souhlasila bych s paní doktorkou, zkusit vyměnit prášky a předem vyšetřit kultivaci z pochvy, test nan chlamydie a mykoplasmata.co se týdče bolestí během menstruace, antikoncepce cyklus upravuje, bolesti snižuje a mohou až vymizet,ale pokud byly hodně silné,tak nemusí zmizet úplně.jen se zmírnit.při antikoncepci můžete mít mestruaci různě dlouhou.také záleží na hormonálním přípravku,co užíváte.výtok je možný v období ovulace, to je normální a sraženější krev je také v pořádku, krvácení není již tak silné, proto hjsou vidět drobné sraženiny.doufám,že jsem Vám vše jasně vysvětlila a brzy si najdete svého gynekologa.důvěra mezi pacientem a lékařem je to nejnutnější.mějte se fajnově:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: