Měsíc a půl bolest a nikdo nevidí příčinu

Dobrý den, 2 týdny před vánoci jsem navštívila zubaře s nesnesitelnou bolestí zubu. Nebyla jsem ve městě kde svoji zubařku mám tak jsem si po 3 dnech sehnala zubaře na místě kde jsem byla, pohotovost tu totiž funguje jen chvíli dopoledne. Zubů bolelo několik ale nejvíce stolička vpravo dole. Zubař na první pohled na zubech nic neviděl, po rentgenu našel kaz pod plombou. Plombu vyvrtal, kaz odstranil a zaplnil provizorní výplní. Když jsem přijela do Prahy zašla jsem s papírem od stomatologa ke své zubařce, ta se mi na zuby podívala, vyzkoušela i test vitality, všechno dopadlo v pořádku. Řekla že zuby vypadají v pořádku a ještě to chvíli bolet může. (Raději sem zašla k tomu prvnímu zubaři než k té své, jelikož ta si hned naúčtovala za poklepání 600 kč). Zub stále bolel, ale převážně v noci, zubaři řekli že to ještě chvíli bolet bude ať si vezmu ibalginy. Nic krom toho kazu na zubech nenašly. Koupila jsem si tedy velké balení ibalginů. 3 dny na to jsem dostala rýmu, začalo mne píchat v uchu a měla sem v ní bouli. Byla jsem další den na pohotovosti ORL. Ta boule už tam nebyla. Doktorka řekla že ucho je jen zarudlé a nic na něm není ať beru ibalginy, a dala mi kapky do uší, a když se to nezlepší jít na neurologii, jelikož by to mohl být trojklaný nerv. Den po Vánocích jsem jela opět na pohotovost. Poslali mne z ní na ORL, řekli že ucho není ani zarudlé a ať si beru ibalginy a udržuji ucho v teple. Týden potom jsem navštívila neurologii kde mi řekli, jelikož mne bolí i hlava a kloub pod okem tak to trojklaný nerv není, jelikož by mne neboleli všechny 3 místa a ani se nestřídali. Poslali mne na CT kde na pravé straně hlavy našli zvětšený lem sliznice. Řekli že to k nim nepatří a ať si dojdu na orl kde zváží antibiotika. Šla jsem tedy opět na orl. Vše je v pořádku a mám zvážit psychosomatickou ambulanci. Místo psychosomatické ambulance jsem si zašla ke své obvodní. Poslala mne na krevní testy kde kromě málo železa nic nezjistili. Dále mne poslala na rentgen krční páteře. Teď čekám na výsledky. Žádám vás o další názor odborníka, který může mít nějaký nápad od čeho to může být. Nebo jestli na zubech něco přehlédli? Test vitality mi vyšel v pořádku, ale rentgenovali mi tedy jen ten zub co mne bolel nejvíce. Bolest vždy začíná od zubu, ovšem pokaždé jiné části zubů a ne jen jednoho. Ale vždy zuby na pravé straně. Jednou 3 zuby nahoře, potom dole špičák, pak zub vedle stoličky co mi dělali a čekám na dodělání plomby. Jindy zase osmičky. Potom teprve přichází tupá bolest v uchu, píchání v místě pod uchem, tupá silná bolest spánků a hlavy a místa pod okem. Vždy jen pravá strana hlavy. Půlka jako naměřená pravítkem. Někdy když vyjdu z venku mám teplotu 37-37,7 (to bylo zatím maximum). Bolest přichází tak 2x denně většinou. Ale na zuby pomáhá si někdy masírovat čelist pod zuby a nebo konec čelisti nahoře kus pod uchem. Bolest přichází při teplém jídle, ale pomalu se na to jen rozjíždí a neustává a někdy zničeho nic se probudím s bolestí. Když bolest začne, nepřestane sama od sebe a jen se zhoršuje až je to nesnesitelné. Beru si 2 ibalginy denně. Výjimečně 3. A to po dobu toho měsíce a půl. Většinou mne bolest vzbudí kolem 5. hodiny ranní. Než ibalgin zabere trvá to 30-45 min. Do té doby zažiji neskutečné bolesti. Druhý ibalgin si beru většinou mezi 17-23h.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je velmi pravděpodobné, že hluboký kaz způsobil odumření nervu a to je příčinou obtíží. Protože mají stoličky více kořenů, může ještě v některých zbýt část živého nervu a proto mohou reagovat na test vitality, jak jste zmínila. Ošetření kořenových kanálků (popřípadě extrakce zubu) by měla tyto obtíže vyřešit. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Může alkohol vyvolat alergickou reakci?
Články: Může alkohol vyvolat alergickou reakci?
Nejčastější nežádoucí...
Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Články: Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Ještě než si uděláte...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Von Willebrandova choroba
Články: Von Willebrandova choroba
Von Wilebrandova choroba je...
Způsobují deodoranty opravdu rakovinu prsu?
Články: Způsobují deodoranty opravdu rakovinu prsu?
Možná už jste to také...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: