Metabolismus/zácpa

Dobrý den paní doktorko. Je mi 30 let, vážím 90 kg, měřím 183 cm, pracuji jako dělník ve fabrice (práce mě stresuje), hodně jsem sportoval (kolo, běh, procházky, posilovna), ale teď toho sportu ubývá, už nevidím v ničem smysl. Nevím jak nebo proč, ale mám narušenou funkčnost metabolismu. Už cca 10 let žiju ve stavu "zácpy". A budu k vám upřímný, až umřu tak si konečně oddychnu. Psychicky mě to přetvořilo na člověka velmi nevrlého, stranícího se jakékoliv společnosti, dá se říct žiju pernamentě ve stavu úzkosti. Moje teorie je taková, že dietní chybou, kterou jsem dodržoval 2-5 dní jsem si způsobil opravdu silný meteorismus a ten mi pak zdeformoval střeva. Jde o to že se necítím špatně po jídle či s nějakou časovou prodlevou, ale pernamentně "ucpaný" a to i po několika dnech bez jídla... Na velkou chodím 1x za 2 dny (pokud jím dost vlákniny), pokud jím "českou kuchyni" 1x za 3-4 dny (už se objevují pocity na zvracení). Ani v jednom případě není vykonaná potřeba doprovázena pocitem dostatečného vyprázdnění. Před pár lety mě v noci probudila velmi silná aktivita střev. Okamžitě jsem musel vyskočit z postele a utíkat na záchod, a tak jako zde popisuji zácpu těžko uvěřitelnou, tak bych těžko popisoval kolik toho ze mě během okamžiku vylítlo. Do postele jsem se vrátil jako by mě trefili uspávací šipkou na slona a tak jsem hned usnul. A ráno jsem se probudil jako normální, zdravý člověk. Bohužel to vydrželo jen 24 hodin a pak zpátky do stavu zácpy, nafouknutého břicha...A ještě se chci zeptat zda se dá něco říct k situaci kdy žaludek vůbec nekručí hladem. Je to nějaká indicie? Nebo se to dá za dané situace pochopit? Byl jsem na vyšetření u gastroenterologa. Výsledky z krve v normě, kolonoskopie v pořádku, sono břicha v pořádku. Pan doktor mi nabídl, že mě provede i zbytek možných vyšetření (spíš pro můj dobrý pocit než proto, že by pan doktor chtěl znát jejich výsledky). A tak jsem řekl, že na tom netrvám a odešel jsem s doporučením, že se mám ozvat jakmile by se objevili konkrétní příznaky ze kterých by se už dalo něco vyčíst. No vím, že to bylo dlouhé čtení, ale bylo toho hodně na srdci. A tak budu opravdu rád za jakoukoli radu a případně prosím i jak dlouho bych ji měl dodržovat než se projeví nějaké výsledky. Povětšinu si sám něco určuji a pak to přeruším nevěda zda nefungovali nebo jsem prostě nevydržel dost dlouho. Děkuji za Váš čas, který jste mi věnovala.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se při vyšetření na gastroenterologii nenašel organický problém, může se jednat o funkční obtíže. Tzn. že funkce střeva, jejich peristaltika je zpomalená. Z léků je možno užívat Lactulosu, prokinetika - Degan, Kinito na lék. předpis. Někdy se tímto způsobem projevuje dráždivý tračník ve formě úporné zácpy. Mohou pomoci antidepresiva nebo kognitivně behaviorální psychoterapie. Na internetu můžete vyhledat kontakty ve vašem okolí nebo v Praze. Správně nastavenou léčbou a životním odhodláním lze zvládnout většinu problému se zácpou.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: