Metastaze kosti

Dobry den, mela bych dotaz ohledne dedovo pritelkyne ktera ma 58let. Pred 5 ti lety ji byl zjisten karcinom prsu, nasledovalo odstraneni prsu a chemoterapie. Pote ji bylo receno ze rakovina zmizela a je vylecena. 5 let byl klid az nyni byla na kontrolnich odberech ktere nedopadli dobre. Nasledovalo mnoho vysetreni a zaver byl - metastaze v kostech a ze musi nastoupit na chemoterapie. Dalsi informace bohuzel nemam protoze ona se o tom bavit vubec nechce. Ma otazka tedy zni - pokud jsou jiz metastaze v kostech kolik cca se takovy clovek doziva? Nebo da se to tou chemoterapii vylecit? A co kdyby nenastoupila na chemoterapie - jaka je prognoza preziti? Protoze ona uvazuje ze i nenastpupi ze stejne vi ze bude konec. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Milá Michaelo, v tomto stadiu je onemocnění bohužel nevyléčitelné, ale s léčbou pacientky s takovým postižením žijí i další dlouhé roky! Záleží na přesném charakteru nádoru, rozsahu postižení ... Paní je ještě mladá, léčbu tedy jistě bude snášet dobře, a tak má jistě smysl to podstoupit. A co hormonální léčba , tabletková, ta se před tím nepodávala ? Pokud nádor má receptory pro ženské pohlavní hormony, lze i touto cestou mnohého docílit. Zkuste se jí zeptat, zajít s ní na kontrolu k onkologovi, pak jistě spoustu otázek bude snazší pro Vás i pro ni zodpovědět. Moc držím palce a rozhodně teď ještě to nevzdávejte! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: