Metastáze kostí (páteř)

Moje maminka (55 let) v roce 2000 prodělala rakovinu prsu a prso jí bylo odebráno. V roce 2008 se rakovina vrátila a bylo jí odebráno i druhé prso. Na podzim 2013 jí začala bolet záda. V pondělí se situace tak zhoršila, že nemohla chodit. Ve středu byla odvezena do nemocnice. CT prokázalo metastáze v páteři a tím způsobená zborcená těla 3 obratlů. Operace pravděpodobně nebude. Zatím je pouze jisté ozařování. Metastáze zatím snad v jiných orgánech nejsou. Dočetla jsem se na internetu, že prognóza u tohoto typu je 19-25 měsíců. Je možnost život ještě více prodloužit popř. obnovit chůzi, když metastáze začaly tlačit na míchu tímto způsobem až od pondělí? Lékař nám také říkal, že by se zborcené obratle mohly nahradit. Ale že pokud by se to nepovedlo, zůstala by ochrnutá na celé tělo. Jaký na to máte názor? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Na přesnou odpověď mám málo informací. Ošetřující lékař určitě postup konzultoval s neurochirurgy. Na rozhodnutí k operaci je potřeba zvážit spoustu údajů, nejen odhad dalšího života. Mimo jiné je velice důležité vědět, jak jsou změněné postižené obratle a které přesně to jsou. Posuzuje se i tíže postižení míchy, doba trvání útlaku míchy, ostatní přidružené choroby a tak dále. Zkuste se o tom znovu domluvit s ošetřujícím lékařem Vaší matky. Určitě Vám vysvětlí, proč se k operaci nerozhodli.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: