Metastazy v kostech - pohyb

Dobrý den, tatínkovi byla diagnostikována v dubnu 2014 rakovina prostaty s mnohačetnými meta do skeletu. Prostata odstraněna. CCa do března 2015 zvládal bolesti v pohodě, léky na bolest, chodil, vše v pohodě. V březnu se bolest podstatně zhoršila, hlavně v noci, byly zvyšovány léky na bolest. Bohužel nezabíraly ani vyšší dávky, přesto to lékař neřešil a jen měnil léky. Při jedné nesnesitelné bolesti převezen rychlou zachrannou službou do nemocnice, tam jej okamžitě převáželi do většího města - nutná operace páteře (byl zasažen 7 a 8 obratel - tlačilo to na míchu) s tím, že po operaci se uvidí, zda bude otec vůbec chodit. Operace se povedla, otce převezli do místní nemocnice na rehabilitaci, tam již nějaké pokroky - hýbal nohami, posadil se na chvíli atd. Následně byl poslán na následnou péči do další nemocnice - rehabilitovat - tam začal i chodit v chodítku, vše vypadalo, že se zlepšuje. Bohužel před týdnem mu zjistili zánět plic - převezen opět do jiné nemocnice. Situace byla opravdu vážná, tatínek je na tom hlavně strašně špatně psychicky, myslel si, že opět bude chodit a do toho přišel zánět plic. Nyní si stěžuje, že mu opět ztuhly nohy. Můj dotaz tedy zní, jestli je šance, když porazí zánět plic, že by mohl ještě chodit, nebo se bude situace už jen zhoršovat? a je u nás v republice nějaké zařízení, které rehabilituje takto nemocné pacienty i přesto, že není šance na uzdravení? Hodně by mu to pomohlo po psychické stránce.

Odpověď odborníka:

Milá Kateřino, máte zajisté pravdu v tom, že je situace velmi vážná. Zda Váš tatínek, zvládne-li zánět plic, bude znovu chodit, si netroufám odhadovat. Pokud je nyní zhoršení vyvoláno "pouze"zánětem plic, je možné, že po odeznění se mu opět vrátí síla ... ale v tuto chvíli já nedokážu odhadnout, zda současně nedošlo ke zhoršení i hybonsti z důvodu zhoršení v oblasti páteře. Ale já věřím, že pokud je sám odhodlám, že vše půjde! Zařízení, kde by se o tatínka postarali, Vám nedokážu doporučit. Spíš poradím, sedněte k počítači a prostě projeďte internet, vytipovaná zařízení obtelefonujte. Pokud je nádorové onemocnění stabilizované, není důůvod proč nerehabilitovat! Obzvláště pokud o to tatínek stojí a má chuť bojovat! Moc držím palce.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: